Grote brand garageboxen Ringweg (filmpje)

Tegen 19.00 uur brak brand uit in een garagebox aan de Ringweg in Zaandam. Van de 13 boxen op het terrein is ongeveer 2/3 door de brand verwoest .

De garageboxen staan op ruime afstand van woningen. Op de daken en in de wanden van de garages is geen asbest is aangetroffen.

Door Junita den Enting

De brand werd op 18:52 gemeld. Aan de Ringweg in Zaandam, achter een paar huizen (zie plattegrond onder) vloog een van de garageboxen in de fik. Buurtbewoners hoorde harde doffe knallen, waarna de loods vrijwel direct vlam vatte en grote donkere rook in de wijde omtrek te zien was. De brand werd van ‘normaal’ naar ‘middel’, en vervolgens ‘groot’ opgeschaald. 

Een van de buurtbewoners vertelt dat ze in eerste instantie dacht aan een dichtslaande deur.

“Ik raakte echt in paniek toen ik de grote donkere rook en vlammen zag. Ik ben gelijk 112 gaan bellen en vervolgens mijn was binnen gaan halen. Het duurde allemaal vrij lang voordat de brandweer hier was, dus de angst voor overslaande vlammen was groot”

Woordvoerder van de Veiligheidsregio Ed Gosman: “We weten nog niet hoe de brand is ontstaan, wel is van de 13 opslagboxen 2/3 afgebrand”. Een buurvrouw zegt dat ze twee voor haar onbekende jongens heeft zien wegrennen vlak na de brand. De woordvoerder kan dat niet bevestigen. 

De overbuurman vertelt dat zijn zoon ook een van de opslagboxen gebruikte en daar zijn wasmachine en buitenboordmotor had liggen.

“Helaas is ook mijn zoon zijn box afgebrand door de box ernaast. Nu hopen dat het gaat lukken met de verzekering.”

Verder zou er nog een postbedrijfje zijn uitgebrand. 

Ed Gosman geeft aan dat de brand vrij heftig ontwikkelde en daarom snel is opgeschaald.

“We hebben vier tankspuitauto’s laten komen zodat onze brandweermannen ook tijdig konden worden afgewisseld door de hitte. Er is ook een logistiekvoertuig gekomen om ‘koelstoelen’ te plaatsen voor de mannen, en waterflesjes te leveren.”

Verder kwam er een speciale wagen om extra water uit de omliggende sloten te pompen, dit was uiteindelijk niet nodig. (Na het filmpje tikken we verder)

Niemand raakte gewond bij de brand. Wel stond er waarschijnlijk een voertuig in de box waar de brand begon.

“We zijn nu nog aan het nablussen en zo meteen komt er een hoogwerker om onder het puin te kijken. Wellicht wordt er nog brandonderzoek gedaan. Dat weten we op dit moment nog niet zeker”.

Foto boven: IJssel Koster. Hieronder de locatie van boven (via Edwin Velthuis)

Op Twitter werden meer foto’s en een video van de brand gedeeld:

https://twitter.com/EdwinV78/status/1293240249682976774?s=20
Deel dit artikel:

2 reacties

  • Hans Postel

    Over het postbedrijfje dat zou zijn uitgebrand: het gaat hier om depot Ringweg van PostNL.

  • Johanna de gunst

    Klopt. Wij hebben garage naast hun. En naast post nl is een grote garage uitgebrand. Links en rechts van het uitgebrande pand, konden gelukkig de andere 6 garages gered worden. Wel met waterschade en waarschijnlijk roet. We mogen er nog niet in dus weten verder nog niks, wat voor schade wij hebben.behalve een kapotte niet afsluitbare deur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *