Commotie en rook rond de Hermitage in hartje Zaandam zorgden vanmiddag voor opschudding. Een medewerker van Q-park ontdekte dat er op de eerste verdieping van de parkeergarage een auto in brand stond. Hij probeerde het direct te blussen en de garage werd ontruimd. 

Er was sprake van zeer veel rook ontwikkeling. De grijze pluimen waren te zien boven het dak van de appartementen, die boven de parkeergarage zitten.

Om 13.15 uur kwam de melding ‘grote brand’ binnen bij de hulpdiensten. De brandweer rukte uit met groot materieel, onder meer tankautospuiten en een hoogwerker. Vanwege de ligging van de parkeergarage in het centrum werd er rond 13.30 uur opgeschaald naar GRIP-1*. De brand was vrij snel onder controle.

Tientallen auto’s zitten onder de bluspoeder. Eigenaren wordt geadviseerd de verzekeraar te bellen en de auto uit de garage te laten halen als er veel poeder op hun wagen zit. Bij een beetje poeder kan je er gewoon zelf uit. Rond 14.45 uur mochten de eerste auto’s de parkeergarage weer verlaten.

Forensische Opsporing gaat onderzoek doen naar de oorzaak. Stichting Salvage is onderweg om te ondersteunen bij het afhandelen van de schade.

* Bij GRIP-1 zijn er meerdere disciplines betrokken en is er op de plaats van het incident structurele coördinatie tussen de hulpverleningsdiensten nodig. In de directe nabijheid wordt dan een CoPI (Commando Plaats Incident) ingericht.

Bijdrage Michel Schermer

Winnie Leek stuurde kort filmpje met rookwolken boven de Hermitage