“Als er vanavond een bom op het Zaantheater valt, dan is de streek z’n geheugen kwijt.” Zo merkte een deelnemer aan de quiz op.

Praktisch iedereen die zich beroepsmatig of hobbymatig interesseert voor de geschiedenis van onze streek was aanwezig.

Daarom is het een hele prestatie dat het team van ROSA er met het goud vandoor ging.

Eerst maar even een filmpje (met dank aan Robert van Tellingen):

Keurslijf

Het bal werd geopend door wethouder Rita Visscher, die in een prachtig kostuum -van Marijke Sman- kon ervaren dat de bewegingsvrijheid van de Zaanse vrouw vroeger zeer beperkt was. Toch bleek het keurslijf dat ‘De Raad’ heet het deze avond te winnen: voortijdig werd de wethouder gesommeerd naar het gemeentehuis te komen omdat ze daar nodig was.

De onderste regionen

Teams van temet elke historische club die we rijk zijn, waren met hun sterkste bezetting naar het theater gekomen. Assendelft had daarbij een lint aan toeschouwers meegebracht, die lijdzaam moesten toezien hoe hun gortzakken er met regelmaat naast zaten. Alleen de Geboren en Getogen Zaankanters (met daarin een hoop ‘Kerkhoventjes’) en het team van DiViWiki (met daarin slechts één ‘Kerkhoven’ te weten ome Dirk) waren nóg minder sterk.

Links Ome Dirk Kerkhoven en rechts Hans Rep van DiviWiki

De middenmoot

Hoe zwaar de competitie was, blijkt uit de ijzersterke spelers die niet boven het maaiveld uitstaken. De vrijwilligers van het gemeentearchief (die een echte fout wisten te ontdekken in de quiz), het Historisch Genootschap Crommenie (zij deden voor het eerst mee), de Digitale Beeldbank Westzaan (zij pakten in de eerste ronde alle punten, maar gleden langzaam af), de Zaanweggers Plus Els (die eigenlijk hadden moeten winnen omdat Martin Rep en Anneke van Dok een klein beetje Orkaan zijn), het Zaans Museum (dat vorig jaar ietwat onder-onder-presteerde, maar langzaam de slag te pakken lijkt te krijgen), De Zaan & Streek (met teamleden waar vooraf om gevochten werd) en Wie skraift die blaift (een team van Zaans Erfgoed, waarvoor –niet helemaal terecht achteraf- gevreesd werd). Het Gidsenteam kwam niet verder dan een gedeelde 8ste/9de plaats. Teamkapitein Marene Kok gaat een zware tijd tegemoet omdat haar man Hans Ewout Kuyper de leiding had over het winnende team.

Het team van Digitale Beeldbank Westzaan

Eervol

Ze speelden met z’n vieren: Bart Nieuwenhuijs, Erik Schaap, Ruud Pauw en Hans Kuyper, en straalden vanaf het begin een rust en controle uit, die aanschurkte tegen arrogantie. En terecht naar bleek: ROSA! ROSA! ROSA! Kampioenen! Toch moeten ze de hete adem gevoeld hebben van de Jonge Honden (journalisten en de winnaar van vorig jaar), Monumenten Spreken (met in het team onder meer de 99-jarige Wim Blank) en de Gladoren uit Wormeveer… Gelijk achter ROSA eindigde het Honig Breethuis en de Zaanse Molenaars. Na een shootout-vraag bleek het Honig Breethuis net een tikkie scherper.

Robert van Tellingen en Wim Blank van Monumenten Spreken

 

De molenaars wisten zelfs te vertellen dat de brand uitbrak op een zondagmiddag…

De uitslag

1 ROSA (30 punten)
2 Honig Breethuis (27 punten)
3 Zaanse Molenaars (27 punten)
4/5/6 De jonge honden, Monumenten Spreken en de Gladoren (25 punten)
7 Wie skraift die blaift (24 punten)
8/9 Het Gidsenteam en Zaans Museum (23 punten)
10/11 Digitale Beeldbank Westzaan en Zaanweggers plus Els (22 punten)
12/13 Historische Vereniging Koog Zaandijk en Zaan & Streek (21 punten)
14/15 Historisch Genootschap Crommenie en De Voluntiers (20 punten)
16 Historisch Genootschap Assendelft (16 punten)
17 Geboren en getogen Zaankanters (15 punten)
18 DiViWiki (14 punten)

Publiek

Dit jaar kon ook het publiek haar kennis testen. Er kon meegeschreven worden in antwoordboekjes en er werd een rond ‘netje op, netje af’ gespeeld. De winnaar hiervan kwam echter toch uit een van de teams: Paul van Dok van de ‘Zaanweggers plus Els’ ontving een gelukspakket.

De jury

Juryvoorzitter en gastheer archivaris Frans Hoving blikt terug op een prikkelende, uitdagende avond:

“Ik voelde me vaak meer in een huiskamer dan op het podium van een theaterzaal zitten. En wat een sfeer onder het publiek en blije, enthousiaste deelnemers. Ik denk niet dat iemand door heeft gehad dat we drie kwartier uitgelopen zijn. Dat krijg je alleen maar voor elkaar door een perfecte voorbereiding, goede samenwerking en heel veel voorpret.”

De vragen

De quiz werd samengesteld door de mensen van het gemeentearchief, door Jan Lapère van de Zaanwiki, Winnie de Wit van Zaans Erfgoed, archeoloog Piet Kleij, en door Willem en Nathan Mandjes. Klik op de foto hieronder om naar de vragen te gaan, zodat je zelf je kennis kan testen (of terug kan lezen waar je uit de bocht vloog).

Stadsdichters

Ons stadsdichters-duo Ellis van Atten en Jeroen van Leeuwen droegen een prachtig gedicht over de Zaanse Geschiedenis voor. We proberen het te bemachtigen en zullen het later plaatsen als dat mag.

50% van de stadsdichters: Jeroen van Leeuwen. Foto: Geke van de Kamp

Een Hoop reclame

Het biertje in de pauze werd gesponsord. Daaraan ging deze vraag (het antwoord staat er al bij) vooraf:

De vraag was niet alleen passend binnen de quiz, het maakte ook een bruggetje naar de brouwerij van Hoopbier. Zij waren de sponsor van het biertje Bleke Nelis dat goed in de smaak viel van de deelnemers aan de quiz.
Als dank voor het smakelijke vocht, word je de komende week rechts op de site (of ergens onder op je telefoon) herinnerd aan het feit dat dit biertje bestaat, een verhaal heeft, te koop is en uit de Zaanstreek komt.