Grote Zaanse Geschiedenisquiz volgeboekt

Hoe heette de vrouw van Claude Monet? Wat was de eerste naam van De Typhoon? Wie was de enige niet-PvdA-burgemeester van Zaanstad? (antwoorden onderaan)

Misschien weet u het wel, maar deze kennis kunt u niet meer spuien bij de Grote Geschiedenisquiz. De belangstelling was zo overweldigend dat de inschrijving voortijdig gesloten is.

Er hebben zich 15 teams aangemeld, en voor nog meer teams is moeilijk plek te vinden in de raadzaal van het stadhuis in Zaandam. Teams die zich nog op willen geven, kunnen wel op een wachtlijst worden geplaatst.

De quiz is de Zaanse aftrap voor de Maand van de Geschiedenis. Op 7 oktober wordt om 15.30 uur de ZaanWiki gelanceerd, de digitale opvolger van de Encyclopedie van de Zaanstreek.

De Encyclopedie van de Zaanstreek verscheen 25 jaar geleden in twee delen, was al snel uitverkocht en is inmiddels verouderd. De ZaanWiki – gebaseerd op het ingescande boekwerk – bevat op dit moment alle 4200 lemma’s uit deze encyclopedie.

Vanaf de officiële lancering op 7 oktober 2016, kan de ZaanWiki aangevuld worden en oneindig groeien. Wie wil meeschrijven aan de geschiedenis van de Zaanstreek kan zich aanmelden via zaanwiki@zaanserfgoed.nl.

De ZaanWiki wordt ingeleid door Jan de Vries (oud-hoofdredacteur De Typhoon), Piet Oudega (voorzitter Zaans Erfgoed) en Jan Lapère. De officiële lancering is door wethouder Rita Visscher-Noordzij.

Om 16.00 uur is er een optreden van de Zaanse flamencogitarist Jeff Heijne, om 16.15 uur begint dan De Grote Zaanse Geschiedenisquiz, gepresenteerd door Merel Kan (De Orkaan).

Het Monumenten Spreken-team heeft de oudste deelnemer: oud-verzetsstrijder Wim Blank (geboren in 1918).

Voor meer informatie, zie de website van Zaans Erfgoed.

(De vrouw van Claude Monet – in 1871 in Zaandam – heette Camille, hun zoontje Jean. De Typhoon heet in 1944 heel eventjes de Moffenzeef. De enige niet-PvdA-burgemeester van Zaanstad was VVD-er Henry Meijdam (januari 2005 – september 2005), er waren onder de vijf (!) waarnemend burgemeesters van Zaanstad zelfs een paar die langer zaten. Meijdam moest aftreden vanwege een relatie met de gemeentesecretaris, Maria Overmars.)

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *