Grote Zaanse Monet-tentoonstelling blijft ‘ambitie’

De grote Monet-tentoonstelling die in 2024 het 50-jarig bestaan van Zaanstad op zou moeten luisteren is definitief van de baan.

Uit het definitieve haalbaarheidsonderzoek van het Zaans Museum blijkt dat de expositie minimaal € 7 miljoen gaat kosten.

Wethouder cultuur en toerisme Sanna Munnikendam zegt in het persbericht van de gemeente Zaanstad dat er een Monet-tentoonstelling wel een ‘ambitie’ blijft:

“Uit het onderzoek is gebleken dat het Zaans Museum flink verbouwd moest worden voor de tentoonstelling. De kosten, minimaal 7 miljoen euro, wegen niet op tegen de baten. Wat ons betreft blijft een Monet-tentoonstelling in de toekomst zeker onze ambitie. Maar als we zoiets doen moet het haalbaar en betaalbaar zijn.”

Het onderzoek maakt duidelijk dat het geen probleem zou om voldoende schilderijen naar Zaanstad te krijgen.

De gemeente gaat zich nu richten op de ‘Zomer van Monet’ in 2021. Munnikendam:

“Dit kan een Zaans feest worden dat gaat dienen als eerste stap in onze ambitie naar ‘Zaanstad Monetstad’, waarbij Monet permanent zichtbaar is in het Zaanse straatbeeld en leeft in de harten van de inwoners van Zaanstad”.

Afbeeldingen onder: Voorzaan en Westerhem van Claude Monet, in bezit van Zaans Museum, en impressie uit rapport over de herinrichting van het Zaans Museum.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Jan Schoen

  Voor echte cultuur in Zaanstad moeten we het van mensen van buiten hebben. Het Hem, dat door Amsterdammers is opgezet en die het tot een internationaal museum voor hedendaagse kunst willen maken. Stadsherstel Amsterdam, dat het mogelijk maakt om de Bullekerk tot een cultureel centrum om te toveren. En violist Mathieu van Bellen van het Busch Trio, die met Maria Milstein, de vermaarde violiste, van de houten schuilkerk op het Papenpad een kamermuziekcentrum ‘MuziekHaven’, hebben gemaakt.

 • Klaas Swart

  Hangt het portret van de Weduwe van der Stadt- Duijvis nog altijd in het Kroller- Muller museum ?? naar ik meen door de Fam Duijvis in bruikleen gegeven !!

 • Klaas Swart

  Inmiddels een en ander nagekeken ! hetgeen mijn eerder opmerking achterhaald. Het portret is in goede handen zowel bij Kroller- Muller als bij Stichting Monet

 • Jan de Bruin

  Als vrijwilliger en rondleider van de Stichting Monet in Zaandam maak ik mij grote zorgen over de inzet en verdeling
  van de uitgetrokken € 765.000 tbv De Zomer van Monet 2021.
  De Stichting Monet in Zaandam werkt met betrokken vrijwilligers en een onderbetaalde bureaumedewerkster en is onder leiding van een competent bestuur dringend toe aan een professionaliseringsslag. De aan de vrijwilligers ter beschikking staande faciliteiten zijn op dit moment onvoldoende om tot een succesvol monetjaar te komen en dienen dringend geoptimaliseerd te worden. De niet denkbeeldige angst is echter dat het belang van de Stichting Monet in Zaandam, die Monet met grote daadkracht voor Zaanstad ‘in de markt heeft gezet’ , het onderspit delft van de ‘landjepik strategie’
  van het Zaans Museum. Het is te hopen dat de Raad en het bestuur van onze Stichting zich dit doemscenario terdege realiseert en aan de ‘voorkant’ maatregelen neemt om de Stichting als aanjager van het Monetjaar 2021 (financieel) aan de eerste speen te leggen.

 • Jan Schoen

  Voor een grote Monet tentoonstelling kunnen we naar Kunstmuseum Den Haag (voorheen Gemeente Museum): ‘Tuinen van verbeelding’. T/m. 02-02-2020. http://www.kunstmuseum.nl. Er schijnt veel mis te zijn in bestuurlijk Den Haag, maar een Monet tentoonstelling lukt nog wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *