De Raad van State (RvS) heeft definitief groen licht gegeven voor het tracébesluit van het project PHS Alkmaar – Amsterdam. Dat betekent dat de plannen om meer treinen te laten rijden tussen Alkmaar en Amsterdam, via de Zaanstreek, nu officieel door kunnen gaan. En daarmee komt de langverwachte en omstreden aanpak van de Guisweg-overweg in Zaandijk een flinke stap dichterbij.
Een natuurorganisatie, boeren en omwonenden langs het spoor maakten zich zorgen over natuurverlies, geluidsoverlast en minder bereikbaarheid. Maar de RvS ziet geen fouten in het plan. Volgens de rechter is het openbaar belang groot genoeg en is alles zorgvuldig voorbereid.
Zaancorridor
Het landelijke Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) zorgt ervoor dat er op de Zaancorridor, de spoorlijn tussen Alkmaar en Amsterdam, 50 procent meer treinen moeten gaan rijden. Dat plan is al jaren in voorbereiding en maakt deel uit van het Actieprogramma Zaancorridor, waarin de provincie Noord-Holland, ProRail en Zaanstad samenwerken.
De spoorlijn slingert dwars door de Zaanstreek, langs onder meer Wormerveer, Koog aan de Zaan en Zaandam. Om die groei aan te kunnen, zijn aanpassingen nodig aan sporen, stations, overwegen en infrastructuur. In Zaanstad is de Guisweg al jaren het grootste knelpunt.
Aanpassingen
De overweg zorgt dagelijks voor files, vertragingen en gevaarlijke situaties. Om ruimte te maken voor meer treinen moet het spoor hier straks ongelijkvloers worden. De oplossing ligt in een nieuwe onderdoorgang bij Koog aan de Zaan. Die moet het verkeer onder het spoor door leiden, zodat treinen zonder belemmering kunnen doorrijden.
Om dat mogelijk te maken, verdwijnen ook de op- en afritten bij de oude Albert Heijn in Koog, komt er een nieuwe aansluiting bij het politiebureau, en wordt er een fiets- en voetgangerstunnel aangelegd bij Zaandijk. De werkzaamheden starten naar verwachting in 2026 en duren tot 2031.
Nu het besluit vaststaat, volgt de uitvoering en die belooft ingrijpend te worden.
Door Nick Boeske. Info afkomstig van Rechtspraak.nl en een eerder geschreven artikel. Foto uit het Orkaan-archief.
Kun je toch weer in de reacties lezen hoe slecht mensen geïnformeerd zijn. Er komt geen tunnelbak voor het spoor, het spoor wordt ook niet ”opgetild”. De voorbereidingen voor kruising Guisweg zijn al lang onderweg. Er is bewonersparticipatie geweest, we zijn voorgelicht en worden op de hoogte gehouden van Project Guisweg. Wie graag wil weten wat dat nou precies inhoud kan dat vinden op de website van Zaanstad. Dus dat oeverloze gepraat over het spoor verdiepen of verhogen kan nu stoppen want dat gaat niet gebeuren.
Waarom snapt gemeente Zaanstad niet dat het spoor vanaf de hemtunnel viersprong tot aan krommeniedijk ondergronds moet! geen. uitzicht meer? nou wat he. je aan treinen met ramen die of vol zitten met grafity of zo hoog langs het spoor gebouwd dat je niets meer ziet! je kan dan mega station bouwen bij station zaandijk zaanse schans voor jaarlijks 10 miljoen bezoekers. directe verbinding vanaf Schiphol. boven het station grote hotels als Hilton, pulitser, en wonen. wegen moet je gelijkvloers houden voor eventuele bouwkraan. over verplaatsen van molens naar nieuwe plek aan het Noordzee kanaal. in 3040 wonen er 400.000 mensen in Zaanstad :) elke 3 minuten een zelfrijdende trein. dan stapt .en ook gelijk op de trein naar legoland in Denemarken.
Gewoon in een bak of er omheen (bovengronds) bebouwen en graag vanaf zaandam tot aan Krommenie. Scheelt ook enorm veel geluidsoverlast. En inderdaad zoals genoemd wordt is het dure grond die dan bebouwd kan worden. Meerdere problemen opgelost
De prijs van de treinkaartjes op dit traject moet minstens worden verdubbeld, opdat de vraag naar het reizigersvervoer drastisch zal afnemen. De extra opbrengst moet naar de gemeente Zaanstad, die dan de OZB kan verlagen vooral van mensen die thans veel hinder ondervinden van de ongebreidelde activiteiten van de NS.
En weer wordt er gepraat over onderdoorgangen of juist het spoor verdiepen. Maar wat als we juist óver het spoor en óver de Provinciale weg heen bouwen? Het is een enorm brede strook die Zaanstad in tweeën splijt. Een brede strook dure grond. Die grond kun je dus dubbel gebruiken. Een beetje zoals nu al bij station Zaandam, maar dan breder en beter. Ik zie boven spoor en Prov. weg ruimte voor woningen, sportfaciliteiten, winkels, kantoren, parkeergelegenheid, pleinen, groene parken,...enz.
Misschien is uiteindelijk een doorgaand fietspad daar bovenop ook mogelijk. De helling naar boven is toch niet veel meer omhoog dan de helling naar beneden door een tunneltje?
Er wordf al jarenlang over gepraat. Het wordt
Tijd dat het opgelost wordt.
Zoals er ook al 40 jaar gepraat wordt over de 2e ontsluitingsweg voor Westerwatering. Besluitvorming gast niet zo snel in Zaanstad...🙃🤩
Dit rampenplan voor oa. oud-Koog, wordt niets. De enige oplossing is om vanaf Krommenie het spoor onder de grond te brengen. Dan wordt Zaanstad eindelijk één stad.
Één gemeente.....
Hi Jos
Zaanstad is geen stad en zal nooit een stad worden.
Ik woon in Zaandam (gemeente Zaanstad)
Trouwens goed idee die tunnel en nu maar hopen dat de uitvoering voorspoedig zal verlopen…….
Over de hele linie Uitgeest Zaandam 4 sporen in een bak.
Dan is alles in in een keer opgelost
Ook de aanpassingen van de N203 en kan de brassertunnel ook weg
Het zal wel net zo snel gaan als met de busbrug, 45 jaar erover kletsen en niks doen. Trouwens dat tunnel idee voor de Guisweg stamt denkt ik ook al uit de jaren 80...............dus rustig aan............
onderdoorgang is een slecht idee, kijk naar veel steden met het zelfde probleem. daar is het spoor verlaagd of een metro.