Waar zijn dit jaar de Lichtjesavonden, Allerzielen en Halloween-vieringen? In ieder geval in Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Oostzaan, Wormerveer en Zaandam.

Op vrijdag 27 oktober organiseert het Historisch Genootschap Assendelft Lichtjesavond op de begraafplaats achter het Raadhuis. Iedereen mag een kaarsje en je kunt ook een persoonlijk lichtje maken met een kaarsenzak, voorzien van een persoonlijke tekening, tekst of gedicht. De kaarsenzakken zijn iedere dinsdagmiddag (14.00 – 15.00 uur) in het Raadhuis of op donderdagavond 26 oktober (18.00 – 19.00 uur) voor de entree te koop voor € 2,50. Locatie: Dorpsstraat 368, Assendelft.

Begraafplaats Hervormde Kerk Assendelft

Een week later volgen er Halloween activiteiten in Wormerveer. Op zaterdag 28 oktober kunnen kinderen tot 10 jaar naar het Halloweenfeest in het Wilhelminapark. Er zijn 3 tijdsblokken: 18.30 uur, 18.50 uur en 19.10 uur. Kaarten zijn van 23 t/m 27 oktober voor € 2,50 te koop bij de parkwachter (van 16.00 – 18.00 uur). Locatie: Wandelweg 53. Om 20.30 uur begint Halloween in De Groote Weiver met bands in de zaal, dj’s in de bar en griezelen in Weiver stijl. Kaarten kosten € 5,00 in de voorverkoop (€ 7,50 aan de deur). Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.

Op zaterdag 28 oktober organiseren de buurtbewoners van De Groene Valk in Wormerveer – inmiddels traditiegetrouw – weer een Halloweenfeest. Durf jij naar tussen 18.30 – 21.00 uur ook naar de engste buurt in Wormerveer te gaan? De entree is gratis (er is wel een mogelijkheid om te doneren). Locatie: De Groene Valk, Wormerveer.

Ook in Westknollendam is het Halloween op zaterdag 28 oktober. In dorpshuis de Noorddam is het een avond vol angstaanjagende pret en griezelige spelletjes om Halloween in stijl te vieren. Er is een vossenjacht, een oogbal spel, monsterdans, kampvuur en een kostuumwedstrijd. Trek je meest creatieve en griezelige kostuum aan. De avond is van 1830 – 20.30 uur en vooraf aanmelden kan door een e-mail te sturen. Locatie: Piet Kuiperlaan 2, Westknollendam.

Op zondag 29 oktober is er een Spooktocht door Krommenie. Vanaf 18.30 uur wordt er verzameld bij de muziektent in het Agathepark in Krommenie. Om 19.30 uur start vanaf daar de spooktocht. Tijdens deze zal Jacob Passander een verhaal vertellen en wordt er langs spannende locaties naar het Rosariumpark gelopen. Rond 20.00 uur is de spooktocht afgelopen en is er ruimte om eigen verhalen, gedichten of liederen voor te dragen.

De Bullekerk zet op woensdag 1 november de deuren van de kerk open voor Allerzielen. Bezoekers kunnen tussen 19.00 – 20.30 uur langskomen voor het herdenken van een overleden dierbare door het aansteken van een kaarsje. Met medewerking van het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

In het centrum van Zaandam is het op donderdagmiddag 2 november Allerzielen. Midden op de Gedempte Gracht, ter hoogte van de muziekkoepel, kunnen voorbijgangers een kaarsje aansteken voor iemand die ze missen. Dit is een initiatief van een groep voorgangers van diverse Zaanse kerken.

Op donderdag 2 november is er van 18.00 – 20.30 uur weer een Lichtjesavond voor Allerzielen op de begraafplaats van Koog aan de Zaan gelegen naast de Kogerkerk. Tussen 19.00 – 20.00 uur vindt in de Kogerkerk een wens/herinneringsconcert plaats en is het mogelijk zelf een kaarjes aan te steken. Bas Westerhof speelt op het orgel verzoeknummers (tot uiterlijk 27 oktober doorgeven aan Bas). Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.

Begraafplaats Koog aan de Zaan

Op vrijdag 3 november is buurtcentrum De Bovenkruier omgetoverd tot een echt Halloween spookhuis. Het griezelen begint om 19.00 uur voor iedereen van 8 tot 80 jaar. Om 20.30 wordt het echt spannend en dan is de minimumleeftijd 14 kaar. Kaarten kosten € 2,00. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.

Lichtjesavond in Krommenie op vrijdag 3 november tussen 17.00 en 21.00 uur op de begraafplaats in Krommenie. Tijdens de avond wordt iedereen in tijdsblokken ontvangen op het schoolplein van basisschool De Hoeksteen. Reserveren voor één van de vier tijdsblokken is verplicht en kan via de website van de Raad van Kerken of via de website van de Petrusparochie onder het kopje Lichtjesavond. Locatie: Eikelaan 14, Krommenie.

Op vrijdag 3 november organiseert De Ontmoeting een Lichtjesavond op de Algemene Begraafplaats van Zaandijk. Van 19.00 – 20.00 uur kan iedereen luisteren naar zang en muziek, worden er gedichten gelezen en worden de namen genoemd van overleden dierbaren. Daarna is er gelegenheid om een kaarsje op te steken en kan de begraafplaats worden bezocht. Locatie: Dr. J. Mulderstraat 1a, Zaandijk.

De Historische Vereniging Wormerveer organiseert op vrijdag 3 november voor de 16e keer een Lichtjesavond op de Oude Begraafplaats West aan het eind van de Marktstraat in Wormerveer. Ooit begonnen met 250 lichtjes, is dit aantal in de loop der jaren uitgegroeid tot 2.000 exemplaren. De begraafplaats is tijdens de Lichtjesavond geopend vanaf 19.00 tot 21.00 uur. Locatie: Marktstraat 91, Wormerveer. UPDATE 02-11-2023: Helaas is de Lichtjesavond in Wormerveer geannuleerd i.v.m. de weersvoorspelling.

Oude begraafplaats West Wormerveer

Enthousiaste jongeren organiseren voor andere jongeren vanaf 13 jaar Fright Night in Oostzaan. Een speurtocht op zaterdag 4 november waarbij de gekken uit het gesticht zijn ontsnapt en door heel Oostzaan zwerven. Lukt het jou om de patiënt levend terug te brengen zonder daarbij zelf blijvende schade op te lopen? Na afloop is er de mogelijkheid een hapje en een drankje aan te schaffen. Deelname is gratis, aanmelden is verplicht. Mail je naam, leeftijd, en bij wie je eventueel de groep wilt.

De 15e editie van Allerzielen Oostzaan op het kerkhof in Oostzaan vindt plaats zondag 5 november. Vanaf 19.00 uur is iedereen welkom om op het sfeervol verlichtte kerkhof samen overleden geliefden te herinneren en herdenken. Er klinken muzikale klanken, op de muur van de kerk worden foto’s geprojecteerd en er is uiteraard de mogelijkheid om een kaarsje te branden. Locatie: Kerkbuurt, Oostzaan.


Wat zijn Halloween, Allerheiligen, Allerzielen en Lichtjesavond eigenlijk? De officiële dagen zijn 31 oktober (Halloween), Allerheiligen (1 november) en Allerzielen (2 november).

  • Halloween is op 31 oktober. Het werd vooral in Groot Brittannië, de VS en Canada gevierd maar is overgestoken naar Nederland en de rest van Europa. Kinderen verkleden zich en gaan de deuren langs voor snoep (een soort Sint-Maarten dus, maar dat valt dus op 11 november).
  • Allerheiligen is de dag vóór Allerzielen (en valt dus op 1 november). In Latijns Amerika worden Allerzielen en Allerheiligen samen gevierd als ‘Día de los Muertos’. In beide gevallen hebben ze met het eren van de doden te maken. In Mexico gelooft men dat de zielen van kinderen op 1 november terugkeren naar de aarde, en die van volwassenen op 2 november.
  • Allerzielen: Lichtjesavond is een hedendaagse versie van een ‘feest’ dat al ruim 1000 jaar gevierd wordt als Allerzielen. En Allerzielen valt op 2 november. Op die dag worden overledenen herdacht, dat gebeurt via een mis, en door ‘s avonds op de graven van de overleden kaarsen te branden. Het is vooral katholiek, maar niet exclusief. In vrijwel alle Zuid- en Midden-Europese landen wordt het gevierd. Lichtjesavond is Allerzielen in vermomming (en vaak op de verkeerde dag).

Ook een viering in dit overzicht? Mail het aan De Orkaan.

Door: De Orkaan Redactie, foto bovenaan aangeleverd door Erik Esteie