Hannie Schaft (1920-1945) is de bekendste Nederlandse verzetsstrijder die we ons herinneren van de Tweede Wereldoorlog. Op Internationale Vrouwendag, vrijdag 8 maart, wordt zij geëerd als het symbool van het vrouwenverzet en als kracht tegen racisme, fascisme en discriminatie.

De jaarlijkse herdenking vindt plaats bij het monument aan Westzijde 39 in Zaandam (tegenover de Vermaning). En iedereen is van harte uitgenodigd.

Het programma begint om 11.00 uur met een welkomstwoord. Vervolgens zal Hans Kuyper spreken en leveren de leerlingen uit groep 7 en 8 van de Hannie Schaftschool een bijdrage bij het door de school geadopteerde monument. Na een minuut stilte volgt de bloemlegging door mensen die zich betrokken voelen. Na de herdenking is het mogelijk om gezamenlijk een kop koffie te drinken in de Vermaning tegenover het monument.

Bij de herdenking op 8 maart 2023 werd gesproken door Machteld Reitmaier en Mieke Piscaer-Mansfeld. Twee leerlingen van de Hannie Schaftschool lazen gedichten voor.

Tekst: Redactie De Orkaan, Bron: Werkgroep Hannie Schaft-Herdenking, Foto: Orkaan Archief