Hannie Schaft (1920-1945) is de bekendste Nederlandse verzetsstrijder die we ons herinneren van de Tweede Wereldoorlog. Op Internationale Vrouwendag, woensdag 8 maart, wordt zij geëerd als het symbool van het vrouwenverzet en als kracht tegen racisme, fascisme en discriminatie.

De jaarlijkse herdenking vindt plaats bij het monument aan Westzijde 39 in Zaandam (tegenover de Vermaning). En iedereen is van harte uitgenodigd.

Het programma begint om 11.00 uur met een welkomstwoord door Machteld Reitmaier. Vervolgens zal spreekster Mieke Piscaer-Mansfeld uit eigen ervaring vertellen hoe een oorlog impact heeft gehad op haar leven en familie. De leerlingen uit groep 7 en 8 van de Hannie Schaftschool leveren een bijdrage bij het door de school geadopteerde monument. Na een minuut stilte volgt de bloemlegging door mensen die zich betrokken voelen. Na de herdenking is het mogelijk om gezamenlijk een kop koffie te drinken in de Vermaning tegenover het monument.

Met Monumenten Spreken maakten we twee korte documentaires over Hannie Schaft. Een bij het monument aan de Westzijde en een bij het monument dat voor haar is opgericht in Oostzaan: