Op zaterdag 21 en zondag 22 oktober is het festival industriecultuur Zaanstreek. Tijdens dit weekend gaat oliemolen De Bonte Hen voor het eerst sinds bijna dertig jaar weer ouderwets voorslag-olie persen.

Al bijna dertig jaar staat het ‘voorslag’ van de Hen stil. Deze persinstallatie is bedoeld voor de éérste persing van oliehoudende zaden, dit levert de beste kwaliteit olie op. De pers is zwaar om mee te werken. Het afgelopen seizoen heeft de maalploeg van de Bonte Hen de pers weer aan de praat gekregen: “harenmaker en molenaar Martin Bus maakte een prachtig nieuw stel haren en bulen, beide onmisbare onderdelen van een oliemolen.”

Hoofdmolenaar Jippe Kreuning zegt in het persbericht van de Zaansche Molen: “We waren blij verrast dat het voorslag na zo’n lange tijd van stilstand weer zo goed op gang kwam. Alles doet het nog!” Samen met molenaar van het eerste uur op de Hen Martin Bus en Matthijs Ero van de Ooievaar aan het voorslag gewerkt. De molen gaat weer gebruikt worden zoals hij bedoeld is.

Hoe het werk er precies uitziet is tijdens het IFIKZ festival voor het eerst te zien. Het werken met een dubbele oliemolen zal niet het enige ambacht zijn wat komend weekend centraal staat. In de ambachtenwerkplaats op de schuurzolder van De Bonte Hen zal Martin Bus het harenmaken demonstreren. Ook zijn er traditionele zeilenmakers aanwezig die hun vak laten zien. Verder geeft Sjors van Leeuwen in het Molenmuseum beide dagen om 14.00 en 16.00 uur lezingen over verdwenen molen-ambachten.

(Wij volgen hier het persbericht van de Zaansche Molen, en ondanks dat we ook op Wikipedia opzochten hoe het nu precies zit met voorslag en naslag en dubbele oliemolens, hebben we het nog niet helemaal begrepen. We zullen zelf poolshoogte moeten nemen.)

De activiteiten in Molenmuseum en Bonte Hen zijn gratis voor leden van de Zaansche Molen, maar aanmelden voor de lezingen is wel verplicht. Dit kan door te mailen naar info@zaanschemolen.nl.

Voor meer informatie en toegangskaarten voor niet-leden.

Eerste persing-olie
De pers
De Bonte Hen

Door Piet Bakker. Bron: persbericht Zaansche Molen.