Harig Wilgenroosje in volle bloei nabij Zaanse Schans

Hyperlokaal nieuws is wat we willen brengen. En meer hyper en meer lokaal dan het nieuwsbericht dat we van Bart van der Laan ontvingen, zie je zelden.

Lees, geniet, verwonder en ontdek:

Het harig wilgenroosje. Wie kent het wilde plantje niet? Bloeit bijna de hele zomer in vochtige, voedingsrijke omstandigheden. Staan nu in volle bloei langs het laarzenpad, nabij de Zaanse Schans. Een wandelpad door de Kalverpolder, een uniek, beschermd natuurgebied. Regelmatig fiets ik vanaf de Wormer-kant langs de ingang ervan, nabij het toekomstige Molenmuseum. Vorige week heb ik het smalle pad met de vele bruggetjes gelopen. Richting Zaans Museum. Prachtig!

Een kleine twee kilometer wandelen door een prachtig landschap. Het hoge riet, de vele soorten wilde bloemen, de eenden en zwanen in de smalle slootjes en bovenal de vele fraaie doorkijkjes. Zoals op de foto: het prachtige molenpanorama, fraai verscholen achter de kleurige bloemen. Het miezerde die dag een beetje; geen mens tegengekomen. Een aanrader, die wandeling!

Hier nogmaals de foto van Bart (klik erop voor een grotere afbeelding).

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Hans Kuyper

  Terecht dat De Orkaan ruimte biedt aan dit soort fijne berichten en de foto is prachtig. Toch een klein kanttekening mijnerzijds: een digitaal nieuwsplatform is toch bij uitstek geschikt om uiterst actueel te zijn. Maar wat lezen we in dit verslag? ‘Het miezerde die dag een beetje…’
  Jongens, dit nieuws is meer dan een maand oud!

 • Marco

  Schitterend :)!

 • Willemsen

  Vaker zo’n bericht zo lang het nog kan want Nederland wordt straks geheel en al volgebouwd. In Zaanstad bloeit ook nog (even) de Moeraswespenorchis, Bijenorchis, Ogentroost, Moerasvergeetmijnietje, Hondskruid, etc etc.

 • En vandaag drie ooievaars gewaarneemd . Westenwindpad. Zaandam.

 • Bart van der Laan

  Nee, beste Hans Kuyper. Dit nieuws is geen maand oud. Ik deed de wandeling vorige week dinsdag, 10 juli. Is nog geen week terug. Echt waar. En die miezerige regen? Niet de hele dag hoor, alleen ’s morgens. Klein beetje dus.

  • Hans Kuyper

   Dan was dàt wat mij betreft het echte nieuws! Toch regen in juli!
   Maar nogmaals, een leuk stukje en een prachtige foto. Ik verheug me op meer natuurwaarnemingen.

 • Willem Snoek

  Het gaat hier om het Wilgenroosje (Chamerion angustifolium) en niet het Harig Wilgenroosje (Epilobium hirsutum).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *