Heet je Guurtje? Meld je aan!

Simone Ronchetti is een actieve en betrokken bewoner in Zaandam-Zuid. Toen zij in 2019 gevraagd werd voor de baan van coördinator bij de Stichting Monet in Zaandam, kwam alles bij elkaar. Haar passie, ja echt, voor organiseren, verbinden, fotograferen, haar buurt en Claude Monet. Het zien van de waterlelies van Monet in Musée de l’Orangerie in Parijs, was en is voor haar nog steeds een kippenvel moment. 

“De beroemde Franse schilder maakte in 1871 een schilderij de Zuiddijk in Zaandam. Dat wist ik pas toen ik in 2007 een bezoek bracht aan Musée d’Orsay in Parijs. De plek waar ik nu woon is op het schilderij water. Op diezelfde Zuiddijk woonde in 1871 Guurtje van de Stadt. Kind uit een welgestelde Zaanse familie en door Claude Monet geportretteerd. Het idee van een zogenaamde ‘Guurtjesdag’ bestond al langer maar heeft nu vorm gekregen door de speciale activiteiten in het kader van Door de ogen van Monet. 

Samen met Vereniging Historisch Zaandam hebben we voor zondag 11 juli 2021 een mooi programma gemaakt. Vanaf 14.00 uur is er in de Oostzijderkerk, Zuiddijk 1, een lezing over Zaandam in 1871, door Vereniging Historisch Zaandam. Hoe was het voor Guurtje om in die tijd te leven? Wat gebeurde er allemaal in de Zaanstreek? En hoe kwam Claude Monet bij de familie van de Stadt terecht? 

Voorafgaand aan de lezing nodigen we Guurtjes uit voor een korte wandeling naar haar huis aan de Zuiddijk. En de Guurtjes worden in de watten gelegd, een ijsje, een drankje en een goodybag, dit alles door de ondernemers van de Zuiddijk. Dit is een samenwerking met buurtvereniging Tussen Zuiddijk en Zaan. Daarnaast kunnen de Guurtjes als Guurtje op de foto. De foto wordt gemaakt door Lou Bronger en iedereen krijgt een afdruk. Heet je Guurtje? Meld je dan zo snel mogelijk bij mij aan. Maximum aantal Guurtjes is 20 en zij mogen een introducé(e) meenemen. Aanmelden kan via info@monetinzaandam.nl

De lezing in de Oostzijderkerk is er voor iedereen die meer wil weten over Zaandam in 1871. Het programma start om 14.00 uur en is gratis, reserveren is niet nodig. “

T/m 8 oktober 2021 is de etalage aan Zuiddijk 52 in Zaandam ingericht als Guurtjesetalage. Deze foto is onduidelijk dus ga vooral zelf langs om te kijken en te lezen!

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *