De strijd rond het hek van de Hemkade lijkt eerder te escaleren dan af te nemen. Eind mei was er opnieuw een rechtszaak. Het is de zoveelste in een serie van tientallen rechtszaken en handhavingsverzoeken.

De gemeente heeft een poging gedaan om voor eens en altijd de zaak uit de de wereld te helpen, maar ook dat lijkt niet gelukt. Beide partijen houden de juridische strijd vol.

De familie Groen die aan het eind van de Hemkade woont, moet door een hek dat Ivar Moens, exploitant van de North Sea Venue daar gezet heeft om de toegang tot de NSV te beperken. De familie Groen wil eigenlijk dat hek helemaal verdwijnt maar minstens vrije toegang tot hun eigen terrein. Volgens hen saboteert Moens die toegang door ze geen sleutel te geven of te laten beschikken over een afstandsbediening om te hek te openen.

Op 25 mei 2021 is volgens de familie Groen tijdens de zitting bij het hoger gerechtshof in Amsterdam geweest waar door Moens/NSV het

“voorstel gedaan om de sleutel van de noodpoort ons dezelfde dag te verstrekken. Dit als noodmaatregel voor de huidige situatie. Dit betekent dat de rechtszaak evengoed wordt voortgezet. Ook de afstandsbedieningen zouden afhankelijk van de levertijd aan elk gezinslid gegeven worden. De levertijd hebben we nagevraagd, deze bedraagt twee werkdagen. Er zijn inmiddels 15 dagen verstreken. Onze advocaat mr. Lavain heeft op 26 mei 2021 en 2 juni 2021 twee herinneringsmails verstuurd. Zowel de sleutels van de noodpoort als de afstandsbedieningen hebben wij niet gekregen.

De familie Groen zegt wel een brief van advocaat van Moens/NSV te hebben gekregn waarin gesteld werd dat de famile Groen “uitsluitend onder voorwaarden toegang tot ons huis krijgen”, deze voorwaarden moet de familie ondertekenen. (Zaanstad heeft wel de mail van de familie Groen openbaar gemaakt maar niet de bijlage met die voorwaarden.)

Volgens de familie Groen is “de hele situatie omtrent de poort onacceptabel (…). Het bovenstaande is nog eens extra bewijs van afpersingspraktijken en ongekende inbreuk op onze vrijheid.

De gemeente zou erkend hebben volgens de familie Groen dat Zaanderhorn (waar het hek staat) een openbare weg is:

“ook is de toezegging gedaan dat de hekwerken daar verwijderd zullen worden. Dit is nog steeds niet
gebeurd. Wij verzoeken u om de nodige actie hieromtrent te ondernemen. Wij hebben recht op vrijheid.”