Help! Laatste poging: red de es!

Vlek op vlek is er gestapeld in de soap rond een machtigmooie 50-jarige es. De reus dreigt maandag van z’n sokken gezaagd te worden wegens vogelpoepoverlast op de auto van een naastgelegen parkeerplek. Hij staat op de binnenplaats van een flat aan het Hazepad bij de Vinkenstraat in Zaandam en een van de bewoners stoort zich eraan.

Zestig bewoners van de flat maakten door middel van het zetten van een handtekening duidelijk dat ze voor het behoud van de boom zijn, maar oplossingen als het afdekken van de auto of het maken van een carport zijn aan dovemans oren gericht: de boom moet en zal verdwijnen.

Al 10 maanden geleden is bij Zaanstad opname op de lijst van waardevolle bomen aangevraagd, en hoewel de boom aan alle eisen voldoet en de gemeente op de hoogte is van de beladen situatie, is de aanvraag pas begin deze maand in behandeling genomen. Daarnaast vergadert de VVE –die in eerste instantie toestemming gaf voor de kap- over twee weken over het intrekken van de toestemming. De boze bewoner gaat daar niet op wachten: maandag gaat de zaag erin.

Actie!
Actiegroep Red de Es roept mensen nu op om maandagochtend rond 8:00 uur naar parkeerplaats hazepadflat (hoek hazepad/westzijde ) in Zaandam te komen. Ze willen proberen om op vreedzame wijze te voorkomen dat het onomkeerbare gebeurt.

Hieronder het beoogde slachtoffer in volle glorie (tik op de afbeelding voor een grotere versie).

Foto: Soumia Kheinette

Deel dit artikel:

13 reacties

 • Merije Carper

  Idee! Als er nu eens iemand zondagnacht een ladder pakt (en een slaapzak en een fles water plus zak met bammen) en in die boom klimt en daar stug de hele maandag blijft zitten, moeten ze de kap opnieuw inroosteren en ik denk dat dat niet meteen de volgende dag zal lukken. Ik denk aan die actrice, Darryl Hannah, voor wie haar nog kent, die een boomhut maakte in een bos met ontzettend mooie en oude bomen en daar wekenlang verbleef, uit protest. Dat liep wel af met de kap van dat bos maar hier zijn nog wel meer kansen voor de boom. Ik zou zeggen, laat je inspireren door Hollywood en de natuur natuurlijk en kom op voor de boom op een manier waar ze niet omheen kunnen! Ik ben er ff te oud en krakkemikkig voor, anders klom ik in die boom! Succes voor degene die het aandurft, ik vind je een held(in)!

 • vaartje197

  en mocht de boom toch weg gehaald worden dan stel ik voor om iedere nacht menselijke ontlasting op de auto van de klager te smeren, vooral op de voorruit en in de sleutelgaten dat zal hem leren de eikel, o nee het is een es

 • Mart

  Belachelijk altijd dat er bomen en groen moeten verdwijnen omdat een auto niet een paar meter opzij kan staan. Er blijft groen verdwijnen overal en daarmee natuur en schone lucht. Snoei gewoon af en toe de boom dat heb je ook direct minder last van vogels in de boom.

 • Gerda

  Het verbaast mij dat er in het broedseizoen zomaar gekapt mag worden.

 • Yvonne

  Wat een schande nou weer, en dat voor een stuk blik! Zet je auto ergens anders.Of moet die mijnheer ook omgezaagd worden omdat ie poept en het milieu vervuild. We hebben bomen hard nodig voor de zuurstof en de vogels!

 • rj

  Natuur-LIJK | Timmer een overKAPping?
  Natuur moet maar wijken vanwege emotionele redenen zoals DURE parkeerplaatsen. Daar moet een levende boom voor wijken. Bomen geven juist rust en levensplezier om naar te kijken. Wie in een bos of park loopt, voelt dat zelf ook.
  Dat ontkennen en een boom zomaar kappen vanwege een auto, is een denk-fout en getuigt niet van gezond verstand maar van gestoord gedrag.

  facebook.com/1246197195499493

  Enige wat overblijft is er vóór gaan staan en het kappen fysiek tegen gaan.

  Zie zo iemand als een klein kind dat het in z’n kop heeft en gehoord wil worden. Gebeurde vroeger al niet. Nu dramt ie door tot de onderste steen boven is, ongeacht wat. IEDEREEN ziet in dat je geen boom hoort te kappen. Daarom juist doet hij zo tegendraads.

  Sommigen zijn echt gestoord uit hun jeugd gekomen en die komen er niet meer uit weg, zitten nog vast in dat kindstuk en dat blijft…. Ik ga straks wel even kijken waar dit is.

 • Anne Persoon

  Niet kappen,mensen moeten hun luxe personenwagens elders parkeren of afdekken.Dat ze daar te beroerd voor zijn dat geeft niet,maar laat in godesnaam de boom staan !

 • Willemsen

  En dat terwijl al veel Essen het loodje leggen vanwege de beruchte essenziekte. Laat deze Es toch staan zolang die gezond is.

 • John

  Dit is echt een prachtexemplaar. Tijdens broedseizoen niet kappen!
  En wat Willemsen zegt, gezonde essen worden zeldzaam.
  @Zaanstad, kom op met die update van de beschermde bomenlijst!

 • Evert hartog

  Als de klager de boom laat kappen, tegen de zin van alle andere bewoners, bereikt hij niets, want hij maakt zich het leven in die flat onmogelijk en zal moeten vehuizen. In dat nieuwe huis doen zich weer nieuwe problemen voor, en zal hij weer ruzie met de buren krijgen, en zo zal hij eeuwig op de vlucht blijven voor zichzelf. Het is kennelijk iemand die niet reflecteert. Arme stakker!!

 • Patrick van Rhedenborg

  Er mag nog helemaal niet gekapt worden, het is broedseizoen!

 • Erik Esteie

  Staat de boom er nog, of is ie nu gekapt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *