Jarenlang stond het achter het Amsterdamse Centraal Station. Maar door de werkzaamheden bij het CS verdween het NACO-huisje 12 jaar geleden naar Zaandam.

Het staat nu al sinds 2004 op een opslagterrein aan de Rijshoutweg op het industrieterrein Achtersluispolder. Het huisje moet gerestaureerd en terug naar Amsterdam.

Totaal is met de aankoop, restauratie, opslag en terugplaatsing ongeveer een miljoen gemoeid. De gemeente Amsterdam draagt de kosten voor de terugkeer van het monument. Stadsherstel kon het monument kopen dankzij een donatie van haar vriendenvereniging. Het geld voor de restauratie ontbreekt nog, om deze € 100.000 bij elkaar te krijgen is een crowdfunding actie opgestart. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft voor de crowdfunding-actie € 12.500 gestort (ze wil ook de laatste € 12.500 geven). In totaal is er nu ruim 30% binnen.

Het houten gebouw van Amsterdamse School-architect Guillaime La Croix werd in 1919 gebouwd in opdracht van ‘J.G. Koppe’s Scheepsagentuur’. Vanaf deze plek vertrok onder meer de boot naar Marken.

naco4 koppes

Het gebouw heeft niet alleen maar trekken van de Amsterdamse School, het is ook geïnspireerd op de originele bouwstijl die op Sumatra werd gebruikt, vandaar de overhangende gevel.

Hier een foto uit de tijd dat het nog achter het CS stond, de plek waar het opnieuw naartoe moet.

naco vanaf water

De naam NACO-huisje kreeg het nadat het in de jaren zestig werd gekocht door de Noordhollandsche AutoCar Onderneming (Naco) in Alkmaar. Eén van de voorlopers van Connexxion.

In 2004 verhuisde het huisje naar Zaandam (onder).

naco2 2004 naar zaandam

Het huisje staat nu nog in de Achtersluispolder.

naco5 zaandam