Hembrug Museum & Zaans Museum verbonden

Gistermiddag werd het officieel: de gemeente Zaanstad, het Rijksvastgoedbedrijf, het huidige Hembrug Museum en het Zaans Museum ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst tussen het Zaans Museum en het Hembrug Museum.

Het Zaans Museum is door de gemeente gevraagd om, in samenwerking met het huidige Hembrug Museum, de cultuurhistorische waarden van de Hembrugcollectie voor de toekomst te behouden en open te stellen voor een groter publiek.

De Hembrugcollectie vertegenwoordigt belangrijke cultuurhistorische waarde voor de Metropool Amsterdam. De monumentale gebouwen, objecten, foto’s, films en documenten tonen de bijzondere geschiedenis van het Hembrugterrein als het militaire logistieke hart van de Stelling van Amsterdam, jarenlang de grootste werkgever in de Zaanstreek. Het is ook de plek van bijna vergeten geheime gebeurtenissen, productieprocessen en persoonlijke verhalen.

Een deel van de collectie wordt onder andere permanent zichtbaar gemaakt in twee van de transformatorhuisjes op het terrein.

De warme foto van Jan Hovers (links) en Peter de Vries is gemaakt door Dirk Jongejans.

 

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Lean van ' t Hooft

    Eindelijk dan erkenning!
    Op naar de volgende fase: collectiewaardering en archivering en herinrichting transformatorhuis als permanente locatie.
    Gefeliciteerd Peter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *