Hembrugterrein = GEEN AMSTERDAM (nog maar een keer dan)

Leuk. Een fotomuseum. Foto’s zijn waardevol. Ze leggen momenten in de geschiedenis vast. Geschiedenis is kostbaar. En geschiedschrijving zou zorgvuldig en zuiver moeten gebeuren.

Op het Hembrugterrein in Zaandam bijvoorbeeld.

Nu zagen we dat Streets of the World een fotomuseum wil openen op het Hembrugterrein. Da’s best fijn. Foto’s van over de hele wereld laten de wereld zien in alle pure oprechtheid. Zoals het is en was…

Vlek
Maar het museum neemt het met de waarheid niet erg nauw. De medewerkers worden gelokt onder valse voorwendselen. Men zou aan het werk kunnen in Amsterdam-Zaanstad. HUH? Amsterdam? Op ons Hembrugterrein?

Heel misschien is de grens voor mensen die hun lens op de wereld richten een beetje troebel geworden, maar zover wij weten heeft Amsterdam -ondanks naar Amsterdam lonkende ondernemers met 020-nummers- nog altijd geen grond in Zaanstad.

Het is wachten op de trotse wethouder Dennis Straat die de vacature retweet.

Deel dit artikel:

24 reacties

 • Pinar

  Zo is het en niet anders – dus gewoon Zaandam!

 • Odile

  Yada-Yada noemde ook Amsterdam als locatie. En NH Zaandam is ook NH Zaandam Amsterdam. Raar hoor. Het Hembrugterrein is Zaans, NH Zaandam staat in Zaanstad en ook de Schans is Zaans!

  Met 020 wil ik als rasechte Rotterdamse sowieso zo min mogelijk te maken hebben.

 • Zo is het, niks Amsterdam! Gewoon Zaandam.
  Zou Zaanstad trots op moeten zijn ipv het te verkwanselen en toestaan dat de bedrijven zich daar vestigen en vervolgens een 020 nr. gebruiken om te suggereren dat het in Amsterdam is.

 • Bertram

  Groot-Amsterdam strekt zich volgens Amsterdam uit over een gebied Alkmaar-Amersfoort-Leiden. Grootheidswaanzin natuurlijk. Als ras-Amsterdammer stopt Amsterdam bij het IJ en de Kostverlorenkade.

 • Cees

  deze ras-Zaankanter ligt hier helemaal niet wakker van. Amsterdam hoort al dik 400 jaar bij ons, ja zelfs het logistieke middelpunt van “hun” stelling ligt in Zaandam…

 • Ernst Debets

  Dit is net zo erg als de onwetende journalisten in de landelijke pers die met grote regelmaat de gemeente Zaanstad aanduiden als de gemeente Zaandam en nog steeds niet doorhebben dat de gemeente Zaandam al lang niet meer bestaat.

  • Robert

   En de gemeente zou eens moeten ophouden met het gebruik van Zaanstad waar de plaatsnaam wordt bedoeld. De bebording bijvoorbeeld. Plaatsnaam eerst, subnaam gemeente Zaanstad erbij zou kunnen. Nu is het omgekeerde wereld.
   In het paspoort van mijn kinderen staat bij geboorteplaats: Zaanstad. Maar die plaats bestaat helemaal niet!

 • “Plaats: Amsterdam-Zaanstad” staat er. Die plaats bestaat helemaal niet.

 • Gerben

  Binnenkort heeft Amsterdam er een nieuwe wijk/stadsregio bij, …..:(

 • Boon

  Ik begrijp die afkeer voor Amsterdam hier niet. Gezien de files en drukte bij de pont is een groot gedeelte van de Zaankanters afhankelijk van de overkant.
  Ja ook ik heb het over AMsterdam als zijnde alles binnen de lijnen van: Wijk aaan Zee-Krommenie- Purmerend- Almere of Lelystad- Ijsselstein-Zandvoort.
  Daarnaast Zaandam is een kwartiertje van CS dus voor de wereldburger het centrum

 • Koogie

  Stop maar Boon. Jij begrijpt de afkeer niet. Wij wel. Daardoor ben jij geen Zaankanter zoals wij dat graag willen zijn. Jij bent een Amsterdammer en wij zijn Zaankanters.
  Het lijkt op landje-pik, op het moment dat Amsterdam denkt, meerdere regio’s op te kunnen nemen in haar groei.
  Dat nuanceren. Groei lekker door in het water van Almere. Tot dat jij denkt Boon, dat Almere ook een stukje van Amsterdam is.
  Wij hebben het niet zo op die Amsterdammers. Vergeet je expansie drift Mokum.
  Anders heropenen wij de wapenfabriek op het Hembrugterrein, met inzet tegen de bezetter 🙂

  • Boon

   Ach ik ben geen Zaankanter nog minder Amsterdammer maar ik zie wel dat de echte Zaankanter al jaren terug is uitgestorven. Het gehele gebied door mij omschreven wordt vooral bewoond door mensen die uit de periferie naar Groot Amsterdam zijn getrokken. Want hoeveel raszuivere Zaankanters zullen er nog over zijn, ik bedoel woonend vanaf de Franse tijd.

   • Henk Manden

    Boon, het gaat niet om de mensen die er wonen. Het gaat om de binding en waarde van historisch erfgoed in een bepaalde plaats. De laatste jaren is de Zaanse mentaliteit, het gezicht van de Zaanstreek, opnieuw geïntreperteerd en bevestigd door bijv. inverdan. Zaanse huisjes zijn ‘in’, en het blijkt dat de waardering van de inwoners stijgt, men beseft zich, en mag best trots zijn op het feit, dat wij een belangrijke en prachtige regio zijn. Je mag weer uitdragen dat je een Zaankanter bent.

    Waarom zou je dit willen ondermijnen? Puur vanwege toeristen? Dat is dus het probleem, het draait niet alleen om toeristen, het draait ook om de eigen inwoners (los van waar die vandaan komen). Als je met gepaste trots kan uitdragen dat het Hembrugterrein Zaans is, en ‘aan de overkant van Amsterdam ligt’, dan gaat de toerist daar niet wakker van liggen.. die vind elke afstand een lachertje in ons kleine landje. Blijf af van historisch erfgoed, hou het zoals het is, en dan is er niets aan de hand.

    • Boon

     Ach ik ondermijn geloof ik niet veel. Want stel dat op het bordje op de grens van Krommenie staat: Krommenie -gemeente Amsterdam of WestZaan- gemeente Amsterdam. Dan veranderd er aan de praktijk niets. Het gemeentehuis heet Stadsdeelkantoor en iedereen blijft gewoon werken en wonen zoals nu ook.

     • Koogie

      De Zaankanter uitgestorven?
      Serieus? Waar was de familie Boon ten tijde van de Franse Revolutie?
      Rot op man. Kijk niet naar het verleden. Stigmatiseer niet zo, met je Groot Amsterdam?
      Wij doen het beter hier in Zaandam. Amsterdam verkoopt zich iedere keer weer. Is het niet aan de Duitsers. Dan wel anno 2017 aan de Gemeente. Een aanmeld plicht voor verhuur van je woning. Over 2 jaar lopen mensen weer met een ster op hun kleding. Mede mogelijk gemaakt door Groot Amsterdam. Super hoor. Boontje komt om zijn loontje.

      ‘Geen Amsterdam’
      Het lichte koketteren met de ligging nabij Amsterdam – in tweets van @Hembrug werd onder meer enkele keren #iamsterdam gebruikt en Lab44 hanteert het kengetal 020 – ligt in de Zaanstreek overigens wel gevoelig. Op de lokale website De Orkaan staan verschillende berichten dat het Hembrugterrein toch echt geen Amsterdam is, maar Zaandam.

 • Rupert

  Zo is het, Zaandam heeft helemaal niks met dat amsterdam te maken. amsterdam een wereldstad.. Hahaha,laat me niet lachen. Zaandammers hebben meer wat met Rotterdam dan amsterdam.

 • Co Rol

  Ik weet nog heel goed hoe het in de noordelijke Zaanstreek voelde toen Zaandam zes andere Zaangemeenten annexeerde. Zaandam krijgt nu min of meer een koekje van eigen deeg. Niet zo zeuren dus. Want: waar hebben we het helemaal over? Dat AI-terrein was tot voor kort alleen toegankelijk voor reigers en hoorde in feite nergens bij.

 • Hans

  De kleingeestigheid viert hier hoogtij: “Met 020 wil ik als rasechte Rotterdamse sowieso zo min mogelijk te maken hebben”; “A’dam stopt bij het IJ etc” en “Jij bent een Amsterdammer en wij zijn Zaankanters”.
  Doet me denken aan m’n kleutertijd: ‘ikke was eerder in de zandbak’, of ‘mijn papa zit bij de p’lisie’.
  Beetje kinderachtig, niet?

  • Merel Kan

   Iedereen is welkom in onze zandbak! (Ze moeten alleen niet zeggen dat hij van hen is, anders zeg ik het tegen mijn moeder).

   • Hans

    Mss dat die mensen een comité kunnen oprichten, bv ‘Houdt Zaandam zuiver’. Zoiets als ooit in Monty Python: ‘Keep Britannia white’-;)
    Mss een voedingsboden voor Wilders?

 • Mark Peters

  Stukje Nederland. Klaar!

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *