Hercules Zaandam moest gister op bezoek bij RKEDO in Avenhorn. Het liep niet goed af. Al na 10 munten keek de ploeg tegen een 2-0 achterstand aan. Het werd nog wel 2-1 maar eindigde in 4-2. Volgende week kan Hercules zich revancheren in de derby tegen WSV’30.

RKEDO ging voortvarend van start. Trainer Yotty Papamelodias van RKEDO zei na afloop dat hij al veel tegenstanders uit deze niet West-Friese 3e klasse had geanalyseerd. Het was te zien in de eerste 10 minuten. Trainer Eric Heerings van Hercules vond dat zijn manschappen werden overrompeld (zie video-interview onder).

Eerst was het Chris van der Heijden die Terry Bosma passeerde, 1-0. Even later was het Thijs Rus die keihard inschoot. Hij kreeg de bal uit een hoekschop en Hercules Zaandam reageerde niet adequaat: 2-0.

Penalty gemist

Daarna hervonden de Zaankanters zich. Hercules Zaandam kreeg kansen. Zelfs gaf de goed leidende scheidrechter Jordi Wals uit De Rijp terecht een strafschop vanwege het neerleggen van aanvaller Rein Kok. Kevin Wijndal stond oog in oog met doelman Jippe Giling van RKEDO. Wijndal zei achteraf dat de bal in een kuiltje lag. Maar scheidsrechter Wals wilde de bal op de stip. De niet bijster hard ingeschoten bal van Wijndal werd gestopt door doelman Giling die zijn reputatie waarmaakte.

Hercules Zaandam kreeg veel kansen, maar zoals gezegd vonden zij regelmatig Giling op hun weg. Al had de streep van Jacco Veldhuisen meer verdiend. Zijn schot ging rakelings naast. Na rust liep bij zowel RKEDO alsook bij Hercules Zaandam de aanvallen beter. De kansen werden door RKEDO niet benut. Hercules Zaandam had de pech dat Emre Bilgin zijn schot uit de tweede lijn op de lat uiteenspatte. Even later schoot hij in bijna dezelfde situatie de bal met een streep voorbij Giling 2-1.

Hercules geloofde er weer in en het vele publiek genoot volop van het vertoonde spel van de beide kemphanen. Ondanks dat er een aantal bij RKEDO er helemaal doorheen zaten, kreeg Chris van der Heijden, de maker van 1-0, de bal. Hij lepelde die daar naar de toen nog spelende wingback Mathijs van der Veer. Hij liep over grote afstand naar het doel van Hercules Zaandam en scoorde 3-1.

Eindstand 4-2

Net voor het einde een identieke situatie en opnieuw was het Mathijs van der Veer, die nu als buitenspeler functioneerde en door een fout in de verdediging van de Zaankanters, 4-1 scoorde. Dat Redouan Magouz in blessuretijd nog 4-2 liet aantekenen was voor de statistieken.

Heerings vond wel dat zijn spelers strijd hadden geleverd. Met enig geluk was het kwartje anders gevallen. Ook Papamelodias was het daar mee eens. Maar geluk dwing je af zei hij na afloop.

Volgende week de derby in de Zaanstreek tussen Hercules Zaandam en WSV’30. Die laatste ploeg won thuis van Alcmaria Victrix. RKEDO speelt opnieuw thuis tegen vv Bergen dat VSV met 3-2 versloeg.