Herinnering aan schoolleider Sjoerd Meekma (1929-2021)

Afgelopen zaterdag is voormalig schoolleider Sjoerd Meekma overleden. Voor velen meester Meekma.

Door: Oane Bijlstra

Ik heb als leerkracht 20 jaar lang met hem mogen samenwerken. Als team probeerden we met voor kinderen herkenbare thema’s een basis voor de interreligieuze dialoog te leggen op onze protestantschristelijke basisschool. Niet de weg van de polarisatie, maar de weg van de ontmoeting, de dialoog. Meekma zorgde er altijd voor dat de identiteit van de school bewaard bleef. Kinderen van Joodse, moslim- en hindoeouders voelden zich veilig bij ons op school, omdat er met respect over God werd gesproken. We informeerden de ouders over verschillende godsdiensten en benoemden overeenkomsten en verschillen. Een kleine groep ouders had moeite met bepaalde onderdelen. Met hen gingen we tijdens extra vergaderingen in gesprek; het ging immers over de gelijkwaardigheid van een mens in een religie of cultuur. De Protestants Christelijke Schoolraad “was verheugd over deze initiatieven aan de basis”. Ze adviseerde het team het boekje “Inclusief denken” van de cultuurfilosoof Feitse Boerwinkel te lezen. Inclusief denken laat de ander altijd in zijn of haar waarde. Exclusief denken sluit anderen uit. 

Zaterdag is er in de Bullekerk een afscheidsdienst vanaf 11 uur*. Na afloop van de dienst wordt Sjoerd in kleine kring in zijn geboortedorp Ferwert in Noard East Fryslan begraven. Dat is het dorp naast mijn geboortedorp Marrum. Ik zal zijn graf nog regelmatig bezoeken; enkele tantes van mij liggen er ook begraven. Ik wens zijn vrouw Aaf, zijn kinderen, kleinkinderen en overige familieleden, vrienden, vriendinnen en oud-leerlingen veel sterkte toe zaterdag.


*De dienst is online bij te wonen. Aanmelden kan via de mail: afscheidmeestermeekma@gmail.com

Online condoleren kan digitaal.

Deel dit artikel:

17 reacties

 • Merel Kan

  ‘Merel, als ik jou niet had en mijn kleren niet, dan moest ik naakt over straat.’ Als hij dat zei groeide ik van trots. Pas veel later kreeg ik door dat het compliment eigenlijk niet zo groot was:-)
  Meester Meekma was een liefdevol strenge leraar die zijn leerlingen zag, structuur gaf en stimuleerde zelf na te denken en verantwoordelijkheid te nemen. Beter komen ze niet.

 • Hans Meijerink

  Meekma en Bijlstra, de bevlogen onderwijzers en schoolleiders van de Ooievaarstraatschool, later de Westerkim. Onze zoon Ridwan heeft de basisschoolperiode hier doorgebracht. Op de Langestraat woonden wij recht tegenover het schoolplein en hadden daardoor méér dan gemiddeld kontakt met de medewerkers van de school. Voor de familie Meekma, veel sterkte gewenst.

 • Yvonne ten hoope

  Meester Meekma is in 2001 bij mijn Ome Cris ten hoope geweest om afscheid te nemen persoonlijk bij mijn oom thuis, 2 dagen later stierf mijn Oom.dit was zijn laatste wens om zijn Meester nog een keer te spreken. Ook mijn Oom was een leerling van deze lieve meester . Rust zacht Meester Meekma 😔

 • Tineke Kosterink-Molenkamp

  Meester Meekma alle drie mijn kinderen hebben bij hem in de klas gezeten. Ben heel dankbaar voor wat hij hen en mij heeft meegegeven. Sluit me helemaal aan bij wat Merel zegt.
  Sjoerd, rust zacht!

 • Willem Aangeenbrug JR

  Lieve lieve lieve meester mikmak de legend die geloof hoop en liefde liet voelen vooral de liefde, streng rechtvaardig oprecht een meester in zijn vak, wist je te inspireren en liet je in je waarde. Kon ook best een lach af ook al was hij streng, maar dat had je dan ook zelf gedaan…toch meester Bijlstra? Mooi vertaald hoe hij ons een richting en kansen heeft gegeven naar onze toekomst..
  Meester Sjoerd Meekma we waren je nooit vergeten en zullen je nooit meer vergeten.. en dragen u in ons hart mee

 • Peter Bont jr

  Lieve meester Meekma, rust zacht, en sterkte aan alle familie, en vrienden.
  Ik mocht 1 jaar les krijgen van meester Meekma op de Ooievaarstraatschool.
  Een jaar om nooit te vergeten.

 • Piet Zwikker

  Ik heb bij hem in de 6e klas gezeten op de Vinkenstraatschool.In 1960 is hij getrouwd. We zijn toen met de hele klas met de bus naar Ferwert in Friesland geweest om dat bij te wonen, prachtige dag. Tussen de middag ging hij op de fiets naar het Noordzeekanaal bij Westzaan om te zwemmen in weer en wind. Ik heb heel goede herinneringen aan hem.

  • Willem Aangeenbrug

   Dat waren mooie tijden Piet. Een geweldige tijd hebben we met Meekma beleeft. Ook mijn vrouw en drie kinderen hebben van hem les gehad. Zie bericht van Jr. hierboven.
   Er was nog regelmatig contact met hem.
   We gaan hem missen.

 • Mari de Boer

  Een prima meester en collega.
  Rechtvaardig en duidelijk in zijn werken
  met kinderen. Met een droge humor die soms even nadenken vergde. Maar aan zijn twinkelende ogen zag je al snel dat je in de maling werd genomen.
  Een ikoon is niet meer…..

 • Marije Oostrum-Bakker

  Ook heb bij meester Meekma op de Vinkenstraatschool gezeten. Geweldige man, veel humor, ik denk nog vaak aan hem terug. Schoolreisje op de fiets naar Blaricum in de jeugdherberg. In de klas een goede leraar en een meester in het vertellen van verhalen.Goede herinneringen heb ik aan hem.

 • Geke Bakker-Nijensikkens

  Ik bewaar hele fijne herinneringen aan meester Meekma. Ik heb hem in de 5 klas gehad op de vinkenstraatschool. Hij was toen nog maar net leerkracht en was in de kost bij mevr. Albers in de Oranjestraat. Ik kan me nog herinneren dat hij een keer ziek was en we met een stel klasgenoten op bezoek zijn geweest. Veel sterkte voor nabestaanden.

 • Lilian van Run

  Héél goede onderwijzer,ik vondhem echt een inspirerende man

 • Pieter Ruig

  Goede herinneringen heb ik aan de contacten met meester Meekma. Omstreeks 1950/51
  kwam hij bij ons in de klas. Wist op een een goede manier orde te houden. Leerde
  ons gedichten voor te dragen en een Duits lied te zingen. Zelf heb ik op Koninginnedag op school het voorrecht gehad om met hem samen een schets te doen over twee honden. Later heb met hem nog samengewerkt bij de ESIM met een rubriek over kerkelijke activiteiten. Een markante man met progressieve ideeën.

 • Piet Waagmeester

  Goede herinnering aan meester Meekma hij liet inderdaad iedereen in zijn waarde een mooi mens is van ons heen gegaan moge hij rusten in vrede ik weet zeker dat de hemelpoort voor hem open staan .

 • Mary Merkus

  Ik heb ook bij meester Meekma in de klas gezeten, de vijfde en zesde samen met Geke.
  Ik herinner me dat wij als klas wel eens meegingen zwemmen met hem in het Noordzeekanaal. Dierbare herinneringen aan het schoolreisje naar Blaricum in jeugdherberg De Zonnehoeve.
  Op de fiets gingen we en op de terugweg alleen maar regen en een harde wind.Zingen moesten we van de meester om de moed erin te houden.Ik wens de nabestaanden veel kracht toe.

 • Tiny Ignacio- Bosschieter

  Van meester Meekma heb ik van geschiedenis leren houden. Wat kon die man fijn vertellen, of je er midden in zat. Ook is hij op onze trouwreceptie geweest samen met zijn vrouw en ook toen we 12,5 en 25 jr. Getrouwd waren.
  Een hele fijne leraar, die nooit meer uit je gedachten gaat. We zullen hem missen.
  Meester Meekma, Rust in vrede.
  Ook veel medeleven en sterkte voor zijn vrouw en kinderen.

 • Jeroen van Oostveen

  Surfend op het internet tijdens mijn isolatie ivm positive test kom ik dit bericht tegen……ondanks dat je er rekening mee hield dat hij overleden kon zijn schrik je toch en denk je terug aan de fijne lagere schooltijd aan de Ooyevaarstraat.
  De beruchte kieteldood van Meekma, de parkieten in de volière.
  Jammer dat we elkaar nooit meer hebben ontmoet.
  Als nog sterkte toegewenst aan de nabestaanden.

  Groet uit een zonnig Spanje.
  Jeroen van Oostveen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *