Het einde voor Van Zaane Tweewielers?

Ooit was het een begrip in de Zaanstreek: fietsen en brommers van Van Zaane. Nu is het niet meer dan een lege etalage met een neergelaten rolhek.

De winkel aan de Westzijde toonde begin deze maand al een treurige indruk, op de stoep lag rommel en er hing een bordje dat er geen reparaties meer werden uitgevoerd. Maar dat was kennelijk de voorbode op de sluiting. De winkel is leeggehaald en gesloten.

De familie Van Zaane zat overigens al jaren niet meer in het bedrijf. Het pand staat al bijna een jaar te koop voor € 995.000 (k.k.).

Van Zaane zat eerst verderop aan de Westzijde, vlakbij waar nu het Tolhuys aan de Zaan is (ook Van Zaane Party Service). Daarvoor was het bedrijf aan de Pelikaanstraat gevestigd. Op de plek waar ze tot voor kort zaten, was vroeger ‘Stalhouderij en Rijtuighandel’ van Jan Hooft gevestigd.

Tijdreisje:

Van Zaane & Zonen (1979). Foto: Han de Groot (Foto’s – Noord-Hollands Dagblad Krantencollectie), gemeentearchief Zaanstad.
2014, Van Zaane Tweewielers, Wim de jong, gemeentearchief Zaanstad.
November 2017 (Orkaan)
December 2022, vuurwerk (Orkaan)
Begin augustus 2023
28 augustus 2023 (Orkaan)

Door Piet Bakker. Foto’s: De Orkaan en Gemeentearchief Zaanstad.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Wereld zaak zo jammer,weer een groot verlies voor de Zaandam!

  Blijft over de mooie fijne en gezellige herinnering aan deze geweldige hard werkende en sociale familie van Zaanen.

  Langs deze weg,wil ik u allen heel hartelijk bedanken voor de warme en goede service.

  Hartelijk bedankt,
  Groetjes Joyce Schutte.

 • Jaap Meeuwsen

  Heerlijk vroeger in de tot de nok gevulde schuur in de Pelikaanstraat, ze hadden altijd wel een gebruikt zuigertje of cilinder voor je brommer, je kon het zo gek niet bedenken of het lag er wel.

 • Nico Molenaar

  70 jaar geleden kocht ik bij van Zaane een fiets, van het merk Burco meen ik. Na 50 jaren trouwe dienst deed ik hem weg omdat ik van mijn werkgever een nieuwe kreeg. Met heimwee dacht ik steeds terug aan mijn oudje; die liep veel lichter, zat comfortabeler, reed sneller, maakte minder geluid en gaf een gevoel van veiligheid.

 • Diederik Eijer

  Bij van Zaane kon je vroeger prima opvoer onderdelen voor je brommer kopen. Kant en klare setjes die je er zo op kon schroeven.
  Het verhaal ging dat ze de 2e hands brommeronderdelen van in beslag genomen brommers inkochten bij de politie.

  • Of het verhaal van de brommeronderdelen juist is durf ik niet te zeggen, maar bij mijn weten werden wel gevonden en daarna niet meer opgehaalde fietsen ingekocht bij de politie.

  • Peter van den Abbeele

   Dat verhaal klopt, in beslag genomen brommers werden opgekocht en gesloopt. Onderdelen mochten verkocht worden en het frame moest worden vernietigd.

 • Gj Vas

  Heel jammer bij Peter en zijn personeel was het altijd gezellig .Je kon zo naar binnen lopen met je fiets er werd aandacht aan geschonken .deden niet moeilijk als er wat was

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *