Het kwartje van Munnikendam…

Na het Kwartje van Kok en het Tientje van Rutte krijgen we in 2020 het Kwartje van Munnikendam.

Op elk toegangskaartje voor een molen, museum rondvaart, fietsverhuur of rondleiding dat verkocht wordt op de Zaanse Schans gaat de gemeente Zaanstad een kwartje ‘vermakelijkhedenretributie’ heffen.

De Zaansche Molen, Stichting de Zaanse Schans, Zaans Museum en Museum de Zaanse Tijd zijn tegen (zij moeten betalen en vinden het niet eerlijk dat de horeca en souveniershops niet betalen), de oppositie is tegen, maar de coalitiepartijen sloten gewoontegetrouw de gelederen en ging achter de wethouder staan.

Wethouder Munnikendam herhaalde wat ze eerder over de toeristenbelasting zei: we halen het liever bij anderen dan bij de bewoners van Zaanstad.

De musea en erfgoed-organisaties dachten daar anders over: de gemeente haalden het bij hen, en zij moesten het maar weer op de bezoekers verhalen.

De helft…

Munnikendam gaf tussen de regels door toe dat de regeling financieel slecht onderbouwd was, dat er minder dan de voorgestelde € 800.000 zou binnenkomen calculeerde ze al in: “al halen we maar de helft binnen”. Jos Kerkhoven van DZ had daar geen vertrouwen in, “minder dan de helft” verwachte hij.

LEES OOK: #feitencheck over de € 800.000

Munnikendam zegde wel toe de belasting tussentijds niet te verhogen als de inkomsten tegenvielen (“dat moest er nog bijkomen” schamperde Kerkhoven) en de regeling na een jaar te evalueren. Twee loze uitspraken, de opbrengsten zijn pas na een jaar zichtbaar en elke belasting wordt jaarlijks geëvalueerd.

De wethouder stelde dat de partijen die nu klaagden het over zichzelf hadden afgeroepen, daags na de mislukte bemiddelingspoging van de Amsterdams ex-wethouder Eric van der Burg stapte Vereniging De Zaansche Molen uit de Zaanse SchansCard, het enige gezamenlijke verdienmodel dat op de Zaanse functioneerde. Voor de molens werd vervolgens een eigen Molenkaart geïntroduceerd.

Duinkaart

In het Duinkaart-model zag de wethouder niet veel, het grootste probleem wordt dat de Zaanse Schans daarmee geen openbaar gebied meer is, en daarmee moeten alle grondeigenaren instemmen. Dat is ingewikkeld en een zaak van lange adem hield de wethouder de raad voor.

Kerkhoven informeerde nog eventjes naar de financiële onderbouwing van het plan, niet alleen had hij weinig vertrouwen in de opbrengsten, ook de kosten waren voor hem nog een raadsel. Hij wilde graag de bedragen bij de posten die Zaanstad wilde gaan betalen uit de kwartjes van Sanna.

kosten zaanse schans zaanstad

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Beste Orkaan,

  Ik (namens De Zaansche Molen) neem aan dat jullie de wethouder hier citeren: De wethouder stelde dat de partijen die nu klaagden het over zichzelf hadden afgeroepen, daags na de mislukte bemiddelingspoging van de Amsterdams ex-wethouder Eric van der Burg stapte Vereniging De Zaansche Molen uit de Zaanse SchansCard, het enige gezamenlijke verdienmodel dat op de Zaanse functioneerde. Voor de molens werd vervolgens een eigen Molenkaart geïntroduceerd.

  Het stuk klopt natuurlijk feitelijk niet. Het laatste gesprek dat we hadden met Eric vd Burg over verdienmodellen was op 27 februari. Op 10 april hebben wij na herhaaldelijk verzoek tot overleg besloten uit de Zaanse Schans Card 2019 te stappen. Het idee van de Molencard was al veel eerder gelanceerd, namelijk in onze algemene ledenvergadering van 18 februari. Hier worden zaken dus onnodig door elkaar gehaald.

  Maar stuitend was het natuurlijk wel dat de wethouder dit noemde gisteravond. Zo’n passage om haar verwerpelijke plan te rechtvaardigen en dat feitelijk dus onjuist is.

  • De Orkaan

   Letterlijk zegt de wethouder: “uiteindelijk zijn de gesprekken gestaakt en daags daarna heeft de Vereniging Zaansche Molen gezegd dat zij uit de Zaanse SchansCard zouden stappen.”

 • Conny Maas

  Wat ik als vrijwilliger verbijsterend vond aan de avond: dat er politieke partijen waren die pretenderen erfgoed en cultuur belangrijk te vinden maar daar gisteravond niets van lieten zien!
  Vooral de erfgoedorganisaties en niet de eigenlijke toeristen moeten door een onzorgvuldig plan opdraaien voor een gat in de begroting. Grote verdieners: horeca, touroperators en winkels hoeven geen cent te betalen. Het voelt zo onrechtvaardig en onjuist…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *