De ZaansePas voerde een actie in: Het ‘Zaanse tientje’. Alle pashouders kregen eenmalig € 10 op hun pas gestort. Dit bedrag kan worden besteed bij lokale ondernemers voor diverse producten en diensten zoals bloemen, chocolade en massages. Dat zou een dure grap kunnen worden voor Zaanstad, maar ‘gelukkig’ maakt bijna niemand gebruik van de actie.

Het doel van deze actie is dat de pashouders zichzelf, iemand anders en de lokale ondernemer lekker ‘verwennen’. De gemeente wil hiermee lokaal winkelen stimuleren. De actie loopt tot en met 30 juni 2024.

Op dit moment hebben volgens de gemeente 9022 mensen een ZaansePas, wat zou betekenen dat deze actie de gemeente € 90.220 zou kunnen kosten. Daarnaast is dit niet het eerste ’tientje’ dat de gemeente vergoedt; pashouders kregen al eerder tien euro korting op kleding- en schoenreparaties, die ook door de gemeente werden vergoed. In de begroting die aan het begin van dit jaar is gemaakt, staat dat de gemeente € 63.000 zou uitgeven aan acties, kortingen en tegoeden.

‘Geen zorgen’

Maken de pashouders geen gebruik van het tegoed, dan wordt het aan het einde van de actie teruggeboekt. Als alle 9022 pashouders wel gebruik hebben gemaakt van de acties, dan zou dat betekenen dat de gemeente in de eerste vijf maanden van het jaar al € 180.440 zou uitgeven, wat bijna drie keer zoveel is als de begroting.

De gemeente maakt zich geen zorgen over het overschrijden van de begroting, aangezien in mei slechts 51 mensen gebruik hebben gemaakt van de ’tientjes’ actie.

Daarnaast krijgt de gemeente ook de € 25 van de mensen die de pas kopen, tot nu toe hebben ongeveer 400 mensen dit gedaan.

Door: Silva Honig. Bronnen: website ZaansePas, woordvoerder Zaanstad.