Het (niet zo erg) ‘grote’ Zaanse Sint-debat

Onderdeel van de voorbereidingen op de Zaanse Sintintocht zijn ‘gesprekken’ met inwoners en andere betrokkenen over de ‘verschillende gevoelens’ die de intocht oproept.

Met mogelijke demonstranten en anderen die acties zou kunnen gaan ondernemen is al gesproken op uitnodiging van de gemeente. Maar ook de inwoners van Zaanstad mogen meepraten.

Oorspronkelijk zouden er drie dialoog-avonden worden gehouden en één slotdebat. Alleen de laatste avond gaat door, “op basis van de aanmeldingen tot nu toe is er voor gekozen het gesprek te concentreren op één avond”. (In gewone-mensen-taal: bijna niemand gaf zich op voor de dialoogavonden.)

De bijeenkomst op 7 november bij Taets aan de Pieter Ghijsenlaan 1 in Zaandam duurt van 19.00 – 22.00 uur.

“De avond is bedoeld voor inwoners van Zaanstad en/of vertegenwoordigers van Zaanse instanties. Het gaat nadrukkelijk om ónze Zaanse inzichten op deze landelijke discussie. De avond begint met rondetafelgesprekken over wat het Sinterklaasfeest voor deelnemers betekent, hoe zij aan kijken tegen de huidige discussie en hoe we dichter bij elkaar kunnen komen. Na de pauze worden de inzichten uit de verschillende gesprekken bij elkaar gebracht in een slotdebat.”

Wie mee wil praten, kan zich aanmelden via uitnodigingen@zaanstad.nl.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Isolde

  Mooi zo. Gelukkig Weinig animo voor dit soort geneuzel. Leve zwarte Piet ✌
  Volgende discussie gaat waarschijnlijk over de VOC pepernoten?

 • Jaap

  Witte chocolade … link tegenwoordig 🙂

  • Erik Esteie

   Het wordt nu echt eens tijd dan we met andere ogen gaan kijken naar de vaderlandse geschiedenis, doen we dat niet dan wordt iedereen die dat niet doet keihard door de realiteit ingehaald en als je je niet aanpast weggevaagd word….

   Holland is geen afgesloten eiland meer waar alleen maar witte calvinisten wonen

   Jan Pietersz Coen… ook link tegenwoordig

   “Onze vaderlandse geschiedenis kent geen grotere schurk dan Coen. Hij stichtte Batavia door de stad eerst volledig plat te branden. Hij pleegde volkerenmoord op de Banda-eilanden door de 15 duizend inwoners bijna allen de dood in te jagen. Coen schreef zelf over het resultaat van zijn optreden: ‘De inboorlingen sijn meest allen door den oorloch, armoede ende gebreck vergaen. Zeer weynich isse op de omliggende eilanden ontcomen.”

   https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/-iemand-als-coen-hoor-je-niet-te-eren-~b79f61fd/

   • Isolde

    ‘Holland is geen afgesloten eiland…. wonen’ … hoera! Dus..wederom welkom Zwarte Piet ! Enne misschien zijn er nog wat medestanders om binnenkort Michiel de Ruyter op te graven uit de nieuwe kerk in Amsterdam en dan publiekelijk te verbranden tijdens een gezellige kerstmarkt oid?

   • Gre luttik

    Maken we van de naam Coen het modernere woord Koen. Ook weer klaar: Koentunnel.
    We hoeven de geschiedenis niet te eren. Als we er maar van leren.
    Alva, uit de tachtigjarige oorlog, was ook een grapjas van belang. Ergens een Alvatunnel? Het enige wat we overhielden was de ducdalf. Daaraan meren schepen af. Of het zijn antibotspalen bij een brug.
    Wat vindt Erik hiervan?

   • Rob

    Coen was al bij leven een omstreden figuur, die herhaaldelijk handelde tegen de opdrachten van de Heren Zeventien. Maar het was ver van huis en zolang de winsten hoog waren werd hem wel het e.e.a. vergeven …

    Toen men in Nederland in de 19e eeuw, op zoek naar een nieuwe identiteit de “helden” uit de Gouden Eeuw herontdekte en op standbeelden plaatste waren er opnieuw kritische geluiden over Coen te horen, maar die sorteerden nog weinig effect.

    Om met Coen ook al die andere “helden” maar meteen naar de mestvaalt van de geschiedenis te verwijzen is wellicht wat kort door de bocht, maar een andere, nuchterder, visie kan zeker geen kwaad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *