Zaankanters leven – vaak zonder zich dat te realiseren – in een oeroud gebied. Ze hadden altijd natte voeten. De reis naar Amsterdam was lang en moeilijk. Amsterdam was trouwens helemaal niet zo belangrijk. En je kon nog niet bij IJmuiden het zeegat uit.

Over de historie – die van 3000 jaar terug, maar ook die van een paar honderd jaar geleden – komt aan bod in een serie lezingen die de Stichting Oer-IJ dit najaar organiseert.

  • Op 24 september spreekt Ron van ’t Veer over ‘De natuur van het Oer-IJ – 3000 jaar landschapsgeschiedenis’. Van ’t Veer  is eigenaar het Ecologisch Advies- en Onderzoeksbureau Van ’t Veer & De Boer in Jisp.
  • Op 22 oktober praat Wladimir Dobber over ‘Pre-industriële ontwikkeling in het gebied tussen Alkmaar en Zaandam’ met name de rol die Cornelis Corneliszoon daarbij speelde met zijn uitvinding van de houtzaagmolen.
  • Op 19 november is Rob Veenman aan de beurt met de ‘Waterschaps-geschiedenis van het Oer-IJ gebied’. Veenman is consultant en publicist en al jarenlang actief in de waterschapswereld. Hij was onder meer actief bij de Oudheidkamer Oostzaan.
  • Op 10 december 2015 is er een lezing van Ronald de Graaf over ‘De militair-strategische betekenis van het Oer-IJ gebied’. De Graaf promoveerde in 1996 op het proefschrift Oorlog om Holland 1000-1375 in de (militaire) geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.

Het bijwonen van een losse avond kost € 12,50. Wie alle vier lezingen wil bijwonen betaalt € 40. Inschrijving voor de lezingen gaat op 17 augustus van start via de website.

noordholland 1250

Foto hierboven (± 1250) is van Oneindig Noord-Holland.