Het prijskaartje voor het AZ-terrein: de DTS-deal

Vanmorgen wist Dagblad Zaanstreek te melden dat AZ van de gemeente Zaanstad een lening van bijna € 11 miljoen krijgt die in 25 jaar moet worden afbetaald. De rente is 4% terwijl de lening in de boeken komt als risicovol – AZ heeft er geen zekerheden tegenover staan terwijl een voetbalclub natuurlijk ook in financiële problemen kan komen.

Maar dat zijn niet de enige financiële consequenties. Er wordt een jaarlijkse exploitatiebijdrage van €140.000 gegeven terwijl er ook plankosten (€200.000) zijn gemaakt. De gemeente hoopt wel ruim €100.000 per jaar terug te krijgen dankzij de AZ-deal.

Maar daar eindigt het verhaal niet. Zo moet wielerclub DTS ook gecompenseerd worden. Er moet een bocht verlegd worden, een brug gebouwd worden, een nieuwe wegaansluiting gerealiseerd worden, een poort worden neergezet en een crossroute worden aangelegd. Hoeveel het kost is niet bekend, maar wel dat de kosten voor de gemeente zijn.

DTS wil ook graag een renovatie van de wielerbaan (asfalt ipv klinkers) – 25 jaar hebben ze daar niks extra’s voor gekregen – maar dat onderdeel wordt onderzocht, Olthof wil daar voorlopig geen toezeggingen over doen.

UPDATE

In bijlage 2 bij de stukken die het nieuwe sportpark betreffen is een andere passage te vinden die er op wijst dat AZ  kosten voor z’n rekening neemt van “de wielerbaan van de Zaanlandse Wielerclub (…)” omdat die “op een aantal punten moet worden aangepast.”