Het schip van The Black Smith

Pia van Kleef (Relatiemanager Actief Burgerschap, gemeente Zaanstad), had oor voor de inbreng van inwoners en handelde hiernaar met resultaat.

We starten met het noemen van de naam van een ambtenaar. Iets waar we doorgaans niet scheutig mee zijn, omdat de verantwoordelijkheid van hun handelen ligt bij de boven hen gestelden. Van Kleef ging het gesprek aan met omwonenden van de Hogendijk en daaruit kwam dat de bewoners geen lantaarnpalen met walvissen wilden, maar met fluitschepen. Vooral Orkaankracht Eelco Aartsen woont er en hij verklaart:

‘We gaan uit van de geschiedenis van de plek, en hier zaten de scheepswerven.’

Zijn ega Bas dacht ook mee, maar het verleden als hoerenbuurt van Zaandam bleek minder grond te vinden in de vertaling naar een lantaarnpaal (al hoopt ze nog altijd op een rood licht in een paar van de palen).

Gisteren werd, geheel volgens het principe van burgerparticipatie, een van de schepen aan de dijk geënterd. Een vaste klant (naam bekend bij de redactie en het is ‘Hammer’) had besloten het schip van de naam ‘The Black Smith’ te voorzien. Het werd een feit en we vinden het mooi en passend!

Met De Orkaan overwegen we inmiddels ook sterk een van de schepen te kapen…

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Kees Huyser

  Kenmerkend voor fluitschepen waren een rond, versierd achterschip en een invallend bovenboord, dat het schip zijn peervorm gaf. Voor die vorm was een belangrijke economische reden: aan de Sont werd tol geheven. De hoogte van de Sonttol hing volgens Nicolaes Witsen af van de breedte van het dek. Door het smalle dek boven het brede ruim kon een maximale lading tegen een minimale tol worden vervoerd. (Bron Wikipedia)

  Waarom lijken de geplaatste schepen niet op fluitschepen? Wat nu in de lantaarnpalen hangt zijn vierkante dozen in plaats van iets met de kenmerkende peervorm.

  • Je hebt helemaal gelijk Kees. Het laatste stukje verzoek is net niet goed overgekomen. Maar het is tenminste een schip en als je genoeg drinkt in de Black lijkt het steeds meer op een fluitschip.

  • E. Renkema

   Doet de gemeente iets is het weer niet goed.

   • Kees Huyser

    Mijn motto is altijd: als je iets doet, doe het dan goed. Dan komt er geen commentaar. In dit geval was het heel eenvoudig voor de ontwerper even op te zoeken hoe een fluitschip er uit zag, in plaats van maar iets in elkaar te knutselen. Ook de opdrachtgever, de gemeente, heeft dus gefaald in de controle op het juiste ontwerp. De vraag is of het onverschilligheid of incompetentie is. Beide mogelijkheden zijn niet geruststellend.

  • Erik Schouten

   Denk dat het een centenkwestie is, als je alle rondingen van een fluitschip wil volgen dan wordt zo’n paalschip vier keer zo duur

 • Ton van Heeswijk

  zaandam mist nog een mascotte zoals in de andere grote pretparken

 • Erik Schouten

  Gelukkig was het geen zinkend schip

 • Jaap Meeuwsen

  Een fluitschip had ook geen lantaarnpaal op het dek staan.
  Gaat om het idee toch ? Niet op alle slakken zout leggen, het is gewoon leuk 🙂

 • mieneke kolen

  Hardstikke leuk, dat is zo leuk om te zien.
  Laat al die muggezifters ( lijkt dat, zijn het allemaal mannen?) maar zeuren.
  Bedankt door zulke originele ideetjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *