Paarse truien, paarse stiften, paarse buttons, paars, paars en nog eens paars. Het is vandaag paarse vrijdag. Op het Zaanlands Lyceum wordt dit uitbundig gevierd. 

“Ik hoop altijd dat dit voor de GSA’ers de fijnste dag van het jaar is. Als ik iedereen zo zie glimlachen, vinden ze het in ieder geval een mooie dag”, aldus Bas Hageman (leerkracht van het Zaanlands Lyceum).

Door: Julia Driessen

Activiteiten

In de pauzes is het een groot feest. Er wordt muziek gedraaid waarop wordt gezongen en gedanst. Er staan mensen in de hal die armbandjes, stickers en buttons uitdelen. Ook is er veel versiering en is er een speciale muur, vol post-its, die antwoord geeft op vragen van leerlingen. Elke paarse vrijdag is er ook een winactie: de klas die het meeste paars draagt wint een taart. 

Waarom paarse vrijdag? 

Je zou misschien denken “in Nederland wordt de LHBTQ+ gemeenschap volkomen geaccepteerd, dus waarom al die labels, evenementen en vlaggen?” Nederland was natuurlijk het eerste land waar het homohuwelijk wettelijk mogelijk is. Helaas daalt Nederland snel in de acceptatie van de LHBTQ+ gemeenschap. Scholen vieren paarse vrijdag om te laten zien dat ze openstaan voor diversiteit en een veilige omgeving voor leerlingen en leraren. 

Wat vindt je belangrijk aan paarse vrijdag? 

“Ik vind dat paarse vrijdag een belangrijke feestdag is waarop je jezelf kan zijn.”                                                                              – Jordan 

“Iedereen kan zichzelf zijn en dat geeft een veilige sfeer op school.” -Sanne 

“Het is een supergezellige dag en iedereen kan zichzelf zijn. Dat is paarse vrijdag voor mij. “ -Clay

“Het is belangrijk om te laten weten dat de gsa er is. Dat we op paarse vrijdag luidt zijn. Wat ook vaak vergeten wordt is dat paarse vrijdag een feest is voor iedereen.” -Jeanine (voorzitster van de gsa)

*gsa: gender sexuality alliance