Prinses Laurentien bezocht vandaag Zaandam. Zij is getrouwd met Prins Constantijn der Nederlanden. Zij is ook de moeder van Eloise, Claus-Casimir en Leonore, Eloise zou je kunnen kennen van TikTok. Prinses Laurentien zet zich in voor de bestrijding van laaggeletterdheid sinds 2001.

Door: Flory Weemhoff en Julia Driessen (De Orkaan Junior)

Burgemeester Jan Hamming ontving de prinses in buurthuis Kleurrijk en vertelde dat hij het belangrijk vindt dat kinderen geholpen worden om hun dromen waar te maken. De mensen van de gemeente en de organisatie van Kleurrijk willen ervoor zorgen dat iedereen kan zijn wie die wil zijn. En dat begint met taal zodat iedereen elkaar kan verstaan.       

“Dat de prinses hier is geeft ons energie”

Jan Hamming

Talent ontwikkelen is heel belangrijk, vindt de burgemeester.

Het is belangrijk dat mensen weten wat er gebeurt in de omgeving en in Zaandam en Nederland. Soms kunnen ze dat niet weten omdat ze laaggeletterd zijn. 

Wethouder Natasja Groothuismink, en alle andere mensen die ook bij de bijeenkomst waren, vindt meertaligheid heel belangrijk. Dat mensen Nederlands leren om sociaal mee te kunnen komen.

Kraamzorg 

Er waren ook verloskundigen, mensen van kraamzorgorganisaties en andere professionals op het gebied van ouder- en kindzorg. Kraamverzorgers komen vanaf bevalling heel dichtbij. Communicatie is heel belangrijk zodat de kinderen goed Nederlands leren vanaf het begin van hun leven, hier helpen de kraamverzorgers ook bij. In sommige culturen vinden ze dat de hulpverlener alles moet doen en weten, anderen willen het zelf en op hun eigen manier doen. 

Ouder en Kind 

Ouders en kinderen ervaren pas hoe leuk voorlezen is als ze het doen. Als je het vertelt komt het niet over, je moet ouders erin meenemen. Al voordat ze naar school gaan. Sommige ouders denken dat hun kinderen Nederlands leren als ze naar school gaan. Er wordt aangeraden al met je kind te praten als het nog in de buik zit. In de taal die je het beste beheerst. Verder is het belangrijk niet altijd op je telefoon of tablet te zitten. Je kind leert van spelen. Laat kinderen zelf nadenken wat ze kunnen doen. Vervelen is goed zodat kinderen zelf gaan nadenken. En spelen is goed voor de creatieve en motorische ontwikkeling. 

Ze maken het heel laagdrempelig om naar het buurthuis te komen. Bijvoorbeeld: een ‘pedagogisch begeleider’ klinkt ingewikkeld. Daar maken ze dan ‘spelbegeleider’ van. Er is vrije inloop en een duidelijk schema over de dag. 

Pedagogen (of spelbegeleiders) gaan ook op huisbezoek, zodat ook thuis geleerd kan worden hoe je moet spelen. Na een paar bezoeken merkt de pedagoog dat moeders mee gaan doen: dat ze motiveert te spelen en complimenten geeft aan het kind. Zelfvertrouwen geven aan het kind is goed.

Peuterspeelzaal 

Er wordt ook verteld over het belang van de peuterspeelzaal. Je moet je wel al met 14 maanden aanmelden want er is een wachtrij van een jaar. In de speelzaal leren de kinderen ook de taal. Informatie wordt meertalig aangeboden. Een peuterspeelzaal wordt wel aanbevolen en door de informatie meertalig aan te bieden worden ouders ook aangespoord. 

Het ging vooral over moeders en de hechting met het kind. Vaders kwamen deze ochtend niet echt aan bod. 90% van de actieve opvoeders in de wijk (Oost-Zaandam) is vrouw/moeder. 

De prinses luisterde naar alle verhalen, ze stelde scherpe vragen tussendoor. Ze kwam geïnteresseerd en georganiseerd over. Aan het eind van de ochtend sloot ze af met de woorden: 

‘Jullie zijn hier bezig met een aanpak vol verbondenheid, energie en passie.’