Aan monumentale panden, industrieel erfgoed, gerenoveerde molens, originele houtbouw en neo-Zaanse nieuwbouw ontbreekt het in Zaanstad niet.

Helaas is dat moois allemaal niet talrijk genoeg voor een top-10 notering in de Atlas voor Nederlandse gemeenten. Eerder een middenmoter en vaak zelfs daaronder.

Maar op het gebied van musea scoort Zaanstad een 3e plek. Achter Ede en Leeuwarden maar wel vóór Delft, Gouda, Amsterdam, Maastricht en Den Bosch bijvoorbeeld.

De Orkaan zet al die bezienswaardigheden op een rij. En omdat we niet eenkennig zijn pakken we de Wormerlandse en Oostzaanse musea meteen maar even mee.

boerderijVandaag deel 4: de Fronikboerderij

Pieter Fronik werd geboren in 1885. In 1914 verhuisde hij naar Zaandam. Eerst woonde hij op het Haaldersbroek, daarna in een boerderij aan het einde van de Gassteeg (nu de Vincent van Goghweg ) en uiteindelijk aan de Westzanerdijk (de Fronikboerderij).

In een bijgebouw hebben beheerders Linda en Kees een klein museumpje over de geschiedenis van de boerderij ingericht.

Buurtbewoners spannen zich in voor behoud van de historische boerderij die door de Stichting Fronik geëxploiteerd moet worden. De gemeente heeft aangeboden om met behulp van bureau Wijkplaats te komen tot werkbare scenario’s om het behoud van de boerderij daadwerkelijk mogelijk te maken.

Eerder schreven wij dit stukje over de boerderij. Hieronder een impressie van hoe de boerderij er in de toekomst uit zou moeten gaan zien.

toekomst1

Gegevens:

  • Adres: Westerwindpad (Westzanerdijk 150), Zaandam
  • Openingstijden: iedere dag geopend vanaf 10:00 uur tot 17:00 uur en in de zomermaanden tot 20:00 uur.
  • Toegangsprijs: gratis.
  • Telefoon:06 46 594 613 | Mail | Website | Facebook

Fietsen of wandelen langs al dat fraais? Maak daarvoor gebruik van de originele Orkaan Zaanse Museumkaart.

Met dank aan Erik Schaap voor het overzicht. Ga naar de overzichtspagina van de hele serie of naar een museum naar keuze:

Czaar Peterhuisje, Politiemuseum, Hembrugmuseum, Fronikboerderij, Natuurmuseum E. Heimans, Heemtuin, Fietsmuseum, Molenmuseum, Bezoekerscentrum Cacao de Zaan, ABDA Force Museum, Museum van het Nederlandse Uurwerk, Museumwinkel Albert Heijn, In de Gecroonde Duyvekater, Zaans Museum, Verkade Paviljoen, Zaanse Schans molens, Honig Breethuis, Houtmuseum De Klok, Museum Lettergieten, De Schoolmeester, Westzaanse Bodemvondsten Kok-Voogt, Schaatsmuseum Lambert Melisz, Sinterklaasmuseum, Luchtoorlogmuseum Icarus et Mars, ’t Ouwe Huis Jisp, Sterrenwacht Vesta, De Zaanse Molens.