Aan monumentale panden, industrieel erfgoed, gerenoveerde molens, originele houtbouw en neo-Zaanse nieuwbouw ontbreekt het in Zaanstad niet.

Helaas is dat moois allemaal niet talrijk genoeg voor een top-10 notering in de Atlas voor Nederlandse gemeenten. Eerder een middenmoter en vaak zelfs daaronder.

Maar op het gebied van musea scoort Zaanstad een 3e plek. Achter Ede en Leeuwarden maar wel vóór Delft, Gouda, Amsterdam, Maastricht en Den Bosch bijvoorbeeld.

De Orkaan zet al die bezienswaardigheden op een rij. En omdat we niet eenkennig zijn pakken we de Wormerlandse en Oostzaanse musea meteen maar even mee.

Vandaag deel 15: het Verkadepaviljoen

In het Zaanse Museumkwartier De Zaanse Schans, vinden we behalve het Uurwerkmuseum, de Museumwinkel van Albert en Bakkerijmuseum In de Gecroonde Duyvekater ook het Zaans Museum met daaraan verbonden het Verkadepaviljoen.

“Ruim 100 jaar geleden begon Verkade als een brood -en beschuitfabriek aan de oevers van de Zaan. Door de jaren heen groeide het merk Verkade uit tot één van de bekendste merken van Nederland.

In de afgelopen 100 jaar hebben de Verkade fabrieken 48 soorten biscuit geproduceerd, tientallen soorten chocolade, toffees, bonbons, wafels, beschuit, koek, zoutjes en waxinelichtjes.

bus

De familie Verkade heeft altijd met hart en ziel aan het familiebedrijf gewerkt. Vanaf de eerste generatie, eind 19e eeuw, tot en met de dag van vandaag heeft de familie trots de bedrijfsontwikkeling vastgelegd en zorgvuldig bewaard.

Het resultaat is een ongelofelijke bedrijfscollectie bestaande uit 9.000 foto’s, 1.000 affiches, displays, reclame uitingen, 2.000 verpakkingen en 700 productiemiddelen, met als pronkstukken de werkende biscuit-, waxine -en chocolade-machinelijnen.”

Het Verkade Paviljoen is onderdeel van het Zaans Museum – openingstijden zijn gelijk aan die van het Zaans Museum, een kaartje voor dat museum geeft ook toegang tot het Verkadepaviljoen.

Gegevens:

  • Adres: Zaandam, Schansend 7 (bij Zaanse Schans)
  • Openingstijden: Dagelijks geopend van 10.00 – 17.00 uur
  • Toegangsprijs: Volwassenen € 10,- (zie informatie) (inclusief Zaans Museum)
  • Telefoon: 075 – 681 00 00 | Website | Mail

Fietsen of wandelen langs al dat fraais? Maak daarvoor gebruik van de originele Orkaan Zaanse Museumkaart.

Met dank aan Erik Schaap voor het overzicht. Ga naar de overzichtspagina van de hele serie of naar een museum naar keuze:

Czaar Peterhuisje, Politiemuseum, Hembrugmuseum, Fronikboerderij, Natuurmuseum E. Heimans, Heemtuin, Fietsmuseum, Molenmuseum, Bezoekerscentrum Cacao de Zaan, ABDA Force Museum, Museum van het Nederlandse Uurwerk, Museumwinkel Albert Heijn, In de Gecroonde Duyvekater, Zaans Museum, Verkade Paviljoen, Zaanse Schans molens, Honig Breethuis, Houtmuseum De Klok, Museum Lettergieten, De Schoolmeester, Westzaanse Bodemvondsten Kok-Voogt, Schaatsmuseum Lambert Melisz, Sinterklaasmuseum, Luchtoorlogmuseum Icarus et Mars, ’t Ouwe Huis Jisp, Sterrenwacht Vesta, De Zaanse Molens.