Het Zaanse museumparadijs, deel 27 (slot #2): Stichting Albert Heijn Erfgoed

Aan monumentale panden, industrieel erfgoed, gerenoveerde molens, originele houtbouw en neo-Zaanse nieuwbouw ontbreekt het in Zaanstad niet.

Helaas is dat moois allemaal niet talrijk genoeg voor een top-10 notering in de Atlas voor Nederlandse gemeenten. Eerder een middenmoter en vaak zelfs daaronder.

Maar op het gebied van musea scoort Zaanstad een 3e plek. Achter Ede en Leeuwarden maar wel vóór Delft, Gouda, Amsterdam, Maastricht en Den Bosch bijvoorbeeld.

De Orkaan zet al die bezienswaardigheden op een rij. En omdat we niet eenkennig zijn pakken we de Wormerlandse en Oostzaanse musea meteen maar even mee.

agh zelfbedieningVandaag deel 27: Stichting Albert Heijn Erfgoed

(Gister hadden we ook al een slot-aflevering, maar in het commentaar onder dat bericht werd duidelijk dat we één museum over het hoofd hadden gezien. Om overal vanaf te zijn dus deze, en morgen een bonus-aflevering.)

De Stichting Albert Heijn Erfgoed verzamelt materiaal over Albert Heijn: brochures, posters, reclameboekjes, kasregisters etc.

De Stichting “staat voor de conservering van het rijke verleden van Albert Heijn en het toegankelijk maken voor geïnteresseerden” en doet dat door “gericht verzamelen van objecten en documenten die kenmerkend zijn voor het winkelbedrijf en het zorgvuldig behouden daarvan voor huidige en toekomstige generaties.”

De collectie op de site bestaat uit zo’n 9000 foto’s en foto’s van objecten, variërend van weegschalen tot foto’s van de 1e winkel.

Bij al die zaken wordt ook veel informatie gegeven, bijvoorbeeld over de producten die men in een bepaalde tijd aanbod en de acties, zoals de PMC-actie (Premie van de Maand Club):

Een doorbraak op de wijnmarkt met onze Pinard, maar ook de introductie van de PMC. Dat staat voor Premie van de Maand Club. Onze klanten konden d.m.v. zegels sparen voor gebruiksgoederen. Ook die goederen waren vaak een doorbraak op zich, zoals de koelkast, waar het allemaal mee begonnen is. Bedenk dat dat in een periode was waarin de meeste mensen nog geen koelkast thuis hadden.

 Op Facebook zijn ook veel foto’s uit de geschiedenis van de Zaanse supermarkt te zien.

Gegevens:

  • Adres: Hoofdtocht 3, Zaandam
  • Openingstijden: alleen mogelijk op afspraak
  • Toegangsprijs: ?
  • Telefoon: 075 641 4095 | Website | Mail | Facebook

Fietsen of wandelen langs al dat fraais? Maak daarvoor gebruik van de originele Orkaan Zaanse Museumkaart.

Met dank aan Erik Schaap voor het overzicht. Ga naar de overzichtspagina van de hele serie of naar een museum naar keuze:

Czaar Peterhuisje, Politiemuseum, Hembrugmuseum, Fronikboerderij, Natuurmuseum E. Heimans, Heemtuin, Fietsmuseum, Molenmuseum, Bezoekerscentrum Cacao de Zaan, ABDA Force Museum, Museum van het Nederlandse Uurwerk, Museumwinkel Albert Heijn, In de Gecroonde Duyvekater, Zaans Museum, Verkade Paviljoen, Zaanse Schans molens, Honig Breethuis, Houtmuseum De Klok, Museum Lettergieten, De Schoolmeester, Westzaanse Bodemvondsten Kok-Voogt, Schaatsmuseum Lambert Melisz, Sinterklaasmuseum, Luchtoorlogmuseum Icarus et Mars, ’t Ouwe Huis Jisp, Sterrenwacht Vesta, Stichting Albert Heijn Erfgoed, De Zaanse Molens.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *