Zelf hebben we de laatste editie van Crazyland in de North Sea Venue (Hemkade) even gemist. Maar als we als man alleen of met een andere man naar binnen hadden gewild, was het sowieso niet gelukt.

Het was in onze mooie regenboogakkoord-gemeente een ‘hetero-only’ feestje: “Heren verplicht met hun vrouw of vriendin naar binnen”.

Misschien wilde de organisatie geen gluurders, stag-parties en andere hunkeraars naar binnen, maar het resultaat was uiteraard ook het weren van homo’s (mannen dan, groepjes en stelletjes dames mochten wel naar binnen).

De fractievoorzitters van de raad van Zaanstad hebben een mail gekregen over de zaak:

Ik vind dit behoorlijk discriminerend tegenover mensen die niet hetero zijn. Je weigert homosexuele koppels terwijl heterosexuele koppels wel zijn toegestaan, dat is in mijn optiek een behoorlijk zware vorm van discriminatie.

Nu de verkiezingen in aantocht zijn vroeg ik mij af: zijn jullie van mening dat dit soort regels wenselijk zijn? En zo nee, hoe willen jullie dit beleid aanpakken?

De POV heeft vragen gesteld aan B&W over de weigering. Hij wil weten of het college ook vindt dat er sprake is van “discriminatie op basis van geaardheid” en of dat niet in strijd is met het Zaanse beleid. Hij vraagt “de zaak met grote spoed op te pakken en in overleg te treden met de ondernemer van de Hemkade.”

We hebben ook de andere fractievoorzitters om commentaar gevraagd. Niet iedereen bleek te brief trouwens te hebben gehad. Maikel Kat (Volkstem): “Weigeren van man-man is natuurlijk ontoelaatbaar.”

Ruud Pauw (ROSA):

“In ieder geval is ROSA, als dit inderdaad het geval blijkt te zijn, natuurlijk faliekant tegen een dergelijk deurbeleid. Wij vragen ons af of bij het Buro Discriminatiezaken meerdere meldingen zijn binnen gekomen en mocht dit het geval zijn dan roepen we de burgemeester als portefeuillehouder op gepaste maatregelen te treffen.”

Marc Wit (CDA):

“om een onderbouwde uitspraak te kunnen doen over een ernstig feit als discriminatie, is eerst goede hoor en wederhoor nodig. Zonder de feiten te kennen, vindt het CDA de snelle en harde veroordeling door sommigen voorbarig en dat past niet bij een betrouwbare overheid.”

Gerben Eijzinga (ZVI)

“Crazyland een feest dat mede wordt georganiseerd door SDC. Dit is een datingsite voor stellen. Zo zijn er ook feesten in parenclubs waar alleen mannelijke stellen mogen komen. Het wordt op de site van Crazyland duidelijk vermeld dat mannen alleen niet welkom zijn. Het is voor een organisatie niet mogelijk om na te gaan of 2 mannen daadwerkelijk een stel zijn. Wij zien hier dus geen discriminatie in. Laat wel duidelijk zijn dat wanneer er een feest georganiseerd wordt waar dit niet in wordt vermeld en een mannelijk stel wordt geweerd dan zal er actie ondernomen moeten worden.”

Christa Neefjes (CU) heeft een iets genuanceerder standpunt en verwijst de klager naar het bureau Discriminatiezaken:

“het hoeft niet discriminerend bedoeld te zijn en daar zou u met hem of haar over kunnen spreken. Ik begrijp dat dit wel zo overkomt en dat spijt mij voor u.

Als het echt discriminerend bedoeld is dan is dit niet wenselijk maar ik weet niet wat wij daar aan kunnen doen behalve blijven benadrukken dat elk mens telt en niemand uitgesloten mag worden, de grondwet is duidelijk. Tegelijkertijd leven wij in een vrij land waar mensen verschillende keuzes mogen maken. Die vrijheid koesteren wij ook.

Onze rol als politieke partij en gemeentebestuur is beperkt tot het publieke domein en wij kunnen weinig doen op het terrein van de ondernemer zolang deze zich verder aan de wet houdt.”

Erik Schaap van Bureau Discriminatiezaken meldt:

Afgaand op de omschrijving en er van uitgaand dat er geen andere factoren een rol spelen bij het toegangsbeleid lijkt het er op dat er sprake is van verboden onderscheid op grond van geslacht. Ter vergelijking, zie bijgaane oordeel van het College voor de Rechten van de Mens (hier hier een tweede oordeel).

Mocht iemand een klacht indienen over het toegangsbeleid bij Crazyland, dan wil het Bureau Discriminatiezaken wel kijken of het toegangsbeleid op basis van de gelijkebehandelingswetgeving kan worden aangepast.

Crazyland is niet de enige Zaanse gelegenheid met beperkingen bij het deurbeleid. Eind december 2016 was er discussie over het beleid van The Mail Company. Las Vegas organiseerde op 19 november 2016 Breaking Bad voor “couples and ladies only”, dat zouden natuurlijk ook mannen kunnen zijn, alhoewel “mannen alleen geweigerd kunnen worden”. Op 17 december 2017 was een herhaling van Breaking Bad, hier ook konden mannen alleen geweigerd worden.

POV-raadslid Ton Brekelmans is niet alleen vennoot bij Las Vegas, maar ook secretaris van de vereniging Zaanse Horeca belangen. Misschien is voor de volgende vergadering?