Van pareltje tot rotte kies binnen een paar jaar: het voormalige Jan Dekker kantoor aan Plein 13 in Wormerveer.

Zaanstad groeit. Het aantal woningen nam de laatste 10 jaar met 4.400 toe (4.160 daarvan is nieuwbouw). En voor de komende jaren zitten er ook nog 4.200 nieuwbouwwoningen in de ‘pijplijn’ (wel vergunning of al begonnen). Zaanstad groeit, maar net niet hard genoeg.

De gemeente beloofde in 2015 zo’n 20.000 nieuwe woningen te laten bouwen. Twee jaar later was dat bijgesteld tot ‘15.000 tot 20.000’, ook was er sprake van ‘1000 per jaar’. In 2022 ging de coalitie uit van 16.000 tot 2040. Dat wordt spannend.

Waar zit er nog ruimte? Waar zou je kunnen bouwen terwijl dat toch maar niet gebeurt? Waar zijn gesneuvelde of ooit uitgevoerde plannen? Jarenlange leegstand? Uitblijvende transformatie? Braakliggende terreinen?

Jan Dekker

Toen we begin 2017 schreven over de nieuwe status van Gemeentelijk Monument voor het voormalige kantoor van Jan Dekker aan Plein 13 in Wormerveer, vermeldden we daarbij: “Er worden waarschijnlijk appartementen in gebouwd.” We zijn nu ruim zeven jaar verder. Het pand ligt er treurig bij: ingegooide ramen in een verpauperd gebouw waar regelmatig brand wordt gesticht; bouwplannen zijn verder weg dan ooit.

In december 2021 ziet het er nog goed uit, de steigers zijn weg, de verbouwing is klaar: “in het gemeentelijk monument komen acht appartementen op de bovenverdiepingen.” Zaannotarissen gaat haar kantoren op de begane grond inrichten. De verwachting is dat de appartementen en het kantoor snel klaar zijn. De bouw heeft wel lange tijd stil gelegen vanwege de eisen van de afdeling van de gemeente Zaanstad die over de monumenten gaat.”

Dat laatste blijkt fataal. Niks ‘klaar’. Niks opgeleverd. Niet wonen. In juli 2022 wordt brand gesticht in het gebouw, een jaar later opnieuw. Het pand verpaupert. Eigenaar Zaannotarissen wil nog steeds in het gebouw en de appartementen opleveren. Maar pas in juli 2023 komt de vergunning. Dan blijkt de eigenaar het pand al verkocht te hebben voor € 2.140.000 aan Solid Gold Trading B.V uit Amsterdam. Rik Jacobs van Zaannotarissen zei toen tegen De Orkaan:

“We kregen een te mooi aanbod om af te wijzen. Het heeft allemaal veel te lang geduurd. De bouwkosten zijn met ruim 40 procent gestegen en er zijn nieuwe regels over de verhuur. Als het anderhalf jaar geleden zou zijn geregeld, hadden we er al in gezeten.”

De nieuwe eigenaar lijkt weinig haast te maken met verbouwen of inrichten van het pand. Gewoond wordt er voorlopig niet.

Door Piet Bakker. Zie ook eerder nieuws op De Orkaan. Foto boven: Michel Schermer (maart 2024). Impressie onder is van architect Zijlstra-Schipper: zo had het kunnen worden.