Historische hockeybal gevonden!

Jan Knaap, een van de terreinleden van vv Saenden was aan het grasmaaien, vlakbij de dug-out van het B-veld, toen hij op iets bijzonders stuitte… Hij dacht eerst dat het een kaatsballetje was, maar oud(e)-voorzitter Rob Vet wist direct wat het was. Hij herkende het uit zijn jeugd: het ging om een minimaal 70-jarige hockeybal!

Hoe kwam de bal daar terecht? 

Dat de Kraaien willen verhuizen zal je niet zijn ontgaan. Ze willen weg van hun complex in Wijdewormer, om neer te strijken aan de Fortuinweg in Rooswijk. De zwart/witten zijn al eens eerder verhuisd. 

In 1922 werd de club opgericht. Toen speelden ze, volgens de onvolprezen Zaanwiki, in een weiland in Koog: ‘op de plaats waar nu het viaduct van de Coentunnelweg ligt, dat voor een gulden per jaar werd gehuurd van de heer K. Honig.’

Tien jaar later speelden ze kort op een slecht veld aan de Westzanerdijk en twee jaar daarna, in 1934 togen ze naar Wessanen’s sportpark in Wormerveer. Daar bleven ze totdat ze in 1960 naar Wijdewormer gingen. In Wessanen’s sportpark speelt tegenwoordig vv Saenden en zo is het balletje rond!

Wij belden met Rob Vet om te vragen wat hij met het museumstuk gaat doen:

‘Tsja, we willen hem teruggeven aan de rechtmatige eigenaar: aan Hockeyclub de Kraaien. Het mooiste zou zijn als dat ter gelegenheid van de opening van hun nieuwe velden kan. Dat zal nog even duren, maar voorlopig ligt hij mooi in de bestuurskamer.’ 

Op de website van Saenden lees je het hele verhaal.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Peter Wieringa

    Geachte heer Vet,

    Mooie vondst! Wij zouden inderdaad heel graag in het bezit komen van dit prachtige relikwie, te meer ook daar De Kraaien in november 2022 100 jaar bestaat.

    Laten we even contact zoeken.

    Peter Wieringa, voorzitter ZHC De Kraaien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *