‘Dankzij de foto van Christoph is hij hoe dan ook vereeuwigd en bevroren in de tijd’, schreven wij eergisteren over het prachtige schepsel dat werd vastgelegd in het ijs van de sloot bij de Kolkweg in Oostzaan.

De vogel lijkt weg te kunnen vliegen als het ijs ontdooid is, maar ook dood vliegt hij ver…

Voor De Orkaan begon de vlucht donderdag toen we een appje uit Tromsö (Noorwegen boven de poolcirkel) ontvingen. Jan-Willem Kaaijk die op prettig onregelmatige basis tips en foto’s aanlevert, gooide vanaf zijn vakantieadres de foto’s door die zijn dochter Juliette gekregen had van haar Oostzaner klasgenoot via snapchat.

We zaten toevallig op dat moment net bij Oudheidkamer Oostzaan, waar de ah’s en oh’s niet van de lucht waren.

Informant Kaaijk beschikte niet over het telefoonnummer van fotograaf Christoph, en na bijna alle ‘Van Ingens’ uit Oostzaan in het telefoonboek te hebben gebeld, kregen we de vader van Christoph aan de lijn. Hij was degene die de prachtvogel in het ijs ontdekte. Zijn zoon Christoph (13 jaar) ging erop af met zijn telefoon. Hij maakte de foto’s, en wij mochten ze gebruiken. Dat deden we met liefde.

Binnen de kortste keren werd ons stuk met de foto’s via sociale media gedeeld en gedeeld en gedeeld. De dood van het mooie dier werd een hit. En gisteren werd hij ook ‘ontdekt’ door de NOS, het AD, RTL, the Daily Mail en volgens De Telegraaf ging de ijsvogel de hele wereld over, hij was zelfs ontdekt door ‘Belgische media’…

Voor ons wordt de euforie overvleugeld door de vondst van een lieve kater in het ijs niet veel verderop. Wij plaatsen geen foto van de avonturier, maar het bracht ons met de poten op de grond.