In memoriam: Simon Hottentot

Afgelopen dinsdagavond 1 november blies de Oostzaanse accordeonvirtuoos Simon Hottentot zijn laatste adem uit. Simon was op 7 augustus getroffen door een zwaar herseninfarct waardoor hij linkszijdig verlamd raakte. De maanden intensieve therapie mochten niet baten, zijn linkerbeen en -arm weigerden dienst waardoor Simon in een rolstoel zijn dagen sleet.

Door: Jack Woestenberg van Dalen

Vorige week had hij een gesprek met de arts(en) waarin hem werd verteld dat hij nooit meer naar zijn eigen huis kon. Dat was het moment dat Simon alle hoop verloor en aangaf niet verder te willen. Daarbij kwam een hele heftige blaasontsteking waardoor hij morfine kreeg om de pijn dragelijk te maken. Voor Simon zelf is zijn overlijden een bevrijding. Voor zijn naaste omgeving, familie en vrienden, is het een enorm verlies. 

Waar Simon verscheen was altijd reuring, hij hield van gezelligheid en een keteltje één op zijn tijd. De vele uren vertier op de klanken van de accordeon zullen node gemist worden. Als jongeling ontdekte Simon het instrument en sedertdien is hij nooit meer gestopt met spelen. Of het nou was bij de bejaardentocht, Sinterklaas in de Lishof, een toneelstuk van Hierna Beter, concerten bij Tavenu, de donateursmiddag van de Oudheidkamer of de ouderendag, Simon kleurde het evenement met zijn prachtige melodieën. Erg trots was hij op het feit dat hij, samen met Ensemble Peter Schouten twee CD’s heeft uitgebracht. En zijn prijzenkast was werkelijk overmatig gevuld met gewonnen trofeeën. Zijn accordeon stond binnen handbereik in de huiskamer en er werd dagelijks minimaal een uur op gespeeld. Toen dat, door het infarct, wegviel werd het leven van Simon een last. Naast virtuoos accordeonist was Simon ook begenadigd Jollenbouwer. Simon was lid van verdienste van Hierna Beter, drager van de Schat van Compaen van de Oudheidkamer en drager van de Zilveren Jol van de Gemeente Oostzaan. Ook was Simon al tientallen jaren lid van Accordeonvereniging Tavenu. Simon Hottentot is 90 jaar geworden. De wijze man uit het Oosten van de Zaan zal een grote leegte achterlaten. 


In 2018 ging Merel Kan op de koffie bij Simon. Hij vertelde over zijn Jol en speelde accordeon. In diverse filmpjes van De Orkaan is zijn muziek op de achtergrond te horen. We gaan de man met de jongensachtige pretogen missen.

In het boekje van Oudheidkamer Oostzaan, De Jol, zal in het najaarsnummer een uitgebreide geschiedenis over Simon worden opgenomen.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Jack Woestenberg-van Dalen

  Prachtig!!! Wat een prachtig beeld van een geweldige man xxx Dankjulliewel

 • Maurien Monsma

  De bouwer van mijn Oostzaan jol, die nu in Krommenie ligt. Dank u wel Simon Hottentot.

 • Een mooie man. ik mocht hem spreken over de Ambachtsschool waar hij op had gezeten. Hij vertelde dat, als jonge knul bij strenge vorst op de fiets over de bevroren weilanden en sloten zo richting Bernhardbrug reed. Dat scheelde flink met een tocht via het Weerpad. Mooi hoor.

 • N. de Vries

  Een mooi IM. van een echte Zaankanter..
  Doe gewoon je ding, met je vrienden.

 • Ruud Heijne

  Ik wilde toen ik met pensioen ging in 2001, zelf als Assendelfver een oostzaner jol bouwen. Op zoek naar een bouwtekening kwam ik bij Simon Hottentot uit. Hij had geen tekeningen maar houten “mallen “ die vervolgens overgezet werden op het hout van de nieuw te bouwen boot. Zo heb ik van hem geleerd hoe hij van (jollenbouwer ) de Boer het vak leerden. Zo heb ik met hem een aantal weken in zijn schuur de jol gebouwd. Met veel plezier roei ik nog op de Delft in Assendelft. Vaak denk ik nog terug aan die tijd en zijn humor en z’n oostzaans dialect ik heb daar een leerzame tijd meegemaakt. Over de historie van de oostzaner jol wist hij een heleboel wetenswaardigheden zoals het luikje in het vooronder, dat was het z.g. eierluikje, daar werden de eieren tijdens de tocht onder bewaard.Het overlijdensbericht doet me wel wat Ik condoleer de familie. Ik neem in gedachte afscheid van een eerlijke vrolijke gezellige echte oostzaner waar ik uitstekend mee door een deur kon. Groet Ruud Heijne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *