Afgelopen dinsdagavond 1 november blies de Oostzaanse accordeonvirtuoos Simon Hottentot zijn laatste adem uit. Simon was op 7 augustus getroffen door een zwaar herseninfarct waardoor hij linkszijdig verlamd raakte. De maanden intensieve therapie mochten niet baten, zijn linkerbeen en -arm weigerden dienst waardoor Simon in een rolstoel zijn dagen sleet.

Door: Jack Woestenberg van Dalen

Vorige week had hij een gesprek met de arts(en) waarin hem werd verteld dat hij nooit meer naar zijn eigen huis kon. Dat was het moment dat Simon alle hoop verloor en aangaf niet verder te willen. Daarbij kwam een hele heftige blaasontsteking waardoor hij morfine kreeg om de pijn dragelijk te maken. Voor Simon zelf is zijn overlijden een bevrijding. Voor zijn naaste omgeving, familie en vrienden, is het een enorm verlies. 

Waar Simon verscheen was altijd reuring, hij hield van gezelligheid en een keteltje één op zijn tijd. De vele uren vertier op de klanken van de accordeon zullen node gemist worden. Als jongeling ontdekte Simon het instrument en sedertdien is hij nooit meer gestopt met spelen. Of het nou was bij de bejaardentocht, Sinterklaas in de Lishof, een toneelstuk van Hierna Beter, concerten bij Tavenu, de donateursmiddag van de Oudheidkamer of de ouderendag, Simon kleurde het evenement met zijn prachtige melodieën. Erg trots was hij op het feit dat hij, samen met Ensemble Peter Schouten twee CD’s heeft uitgebracht. En zijn prijzenkast was werkelijk overmatig gevuld met gewonnen trofeeën. Zijn accordeon stond binnen handbereik in de huiskamer en er werd dagelijks minimaal een uur op gespeeld. Toen dat, door het infarct, wegviel werd het leven van Simon een last. Naast virtuoos accordeonist was Simon ook begenadigd Jollenbouwer. Simon was lid van verdienste van Hierna Beter, drager van de Schat van Compaen van de Oudheidkamer en drager van de Zilveren Jol van de Gemeente Oostzaan. Ook was Simon al tientallen jaren lid van Accordeonvereniging Tavenu. Simon Hottentot is 90 jaar geworden. De wijze man uit het Oosten van de Zaan zal een grote leegte achterlaten. 


In 2018 ging Merel Kan op de koffie bij Simon. Hij vertelde over zijn Jol en speelde accordeon. In diverse filmpjes van De Orkaan is zijn muziek op de achtergrond te horen. We gaan de man met de jongensachtige pretogen missen.

In het boekje van Oudheidkamer Oostzaan, De Jol, zal in het najaarsnummer een uitgebreide geschiedenis over Simon worden opgenomen.