De ZaansePas is een stadspas die gratis toegang of korting biedt bij winkels, horeca, musea, theater, sportactiviteiten en uitjes in Zaanstad en de rest van Nederland. Inwoners met een laag inkomen en mantelzorgers krijgen de pas gratis. Voor anderen is de pas te koop voor 25 euro per jaar.

Toen de stadspas in september van vorig jaar werd gelanceerd, schreven we al over de acties van de ZaansePas. Destijds waren er maar 47 Zaanse aanbiedingen, waarvan er maar drie voldeden aan de voorwaarden van 25 procent ‘echte’ korting. Deze voorwaarden zijn inmiddels aangepast waardoor de 25 procent geen harde eis meer is maar eerder een streven. De partners mogen nu zelf hun acties bepalen.

Jochem Immerzeel van Groupcard liedt ons in september 2023 weten:

“Die 25 procent is ons streven. Dat is de ambitie waar we ook naartoe willen werken, maar ook om het vertrouwen te winnen van de Zaanse ondernemers en aanbieders hebben we ervoor gekozen om af te wijken van onze voorwaarden om hopelijk te groeien en naar 25 procent of meer en nog meer leuke acties. Dat is waar we naartoe werken.”

Inmiddels staan er 72 Zaanse acties online, dat zijn er dus vijfentwintig meer dan een half jaar geleden. Sommige acties zijn seizoengebonden en wisselen regelmatig. Zo kon je bijvoorbeeld in december een gratis oliebol ophalen bij de oliebollen kraam van Goemans. De acties zijn nog steeds niet heel erg veelbelovend; zo zijn er maar negen Zaanse acties die een korting van 25 procent of hoger bieden. De belofte ’tot wel 150 euro voordeel’ moet met een korreltje zout worden genomen.

Bekijk hier de acties van ZaansePas.

Naast de voorwaarden zijn er nog andere dingen veranderd. Pashouders kunnen nu namelijk tegoed op hun kaart zetten waarmee ze bepaalde zaken zoals contributie van een sport- of culturele vereniging, of deelname aan een cursus, kunnen betalen. Er is ook een ZaansePas-app en nieuwsbrief gelanceerd waarmee pashouders geïnformeerd worden over de nieuwste acties.

Door Silva Honig. Bronnen: website ZaansePas, eerder nieuws op De Orkaan.