Hoe verandert de pandemie de vraag naar kantoorruimte?

Bedrijven hebben het tijdens de lockdowns zonder kantoor moeten doen. Zullen ze ooit teruggaan? COVID-19 heeft de aandacht gefocust op waar het kantoor precies voor dient en welke centrale rol het zou moeten spelen in bedrijfsstrategieën en -budgetten en heeft de sterke punten en beperkingen van het thuiswerken maar al te duidelijk gemaakt.

Het zou dan ook maar zo kunnen dat bedrijven ervoor kiezen om volledig vanuit huis te gaan werken, al kan dit ook gedeeltelijk gedaan worden. Er is dan dus nog wel een kantoor nodig, maar dit zal uit minder ruimte hoeven te bestaan dan voor de pandemie. In dit artikel kun je meer lezen over hoe de coronacrisis mogelijk de vraag naar kantoorruimte gaat veranderen. 

Door Twenty Four Webvertising

Hebben we überhaupt kantoren nodig? 

Tot verbazing van velen heeft COVID-19 inderdaad aangetoond dat een aanzienlijk deel van het werk dat normaal gesproken in kantoren plaatsvindt, kan doorgaan als ze gesloten zijn. Sommigen hebben ontdekt dat ze thuis productiever kunnen zijn en genieten van de vrijheid van een meer ontspannen schema. Weinigen rouwen bovendien openlijk om het verlies van hun woon-werkverkeer. Maar als COVID-19 de trend naar thuiswerken heeft versneld, heeft het ook zijn beperkingen blootgelegd: in een kenniseconomie zal het succes van een organisatie nog steeds afhangen van persoonlijke interactie, samenwerking en serendipiteit. Hierom heeft eigenlijk elk bedrijf alsnog een kantoorruimte nodig. Veel experts verwachten dan ook dat ondernemingen ervoor gaan kiezen om werken op kantoor en werken vanuit huis te combineren. Het kantoor zou hierbij een onmisbaar anker kunnen worden.

Hoeveel kantoorruimte willen bedrijven?

Er zit dus waarschijnlijk een verandering in de werkwijze van veel ondernemingen aan te komen als het gevolg van de coronacrisis. Toch is dit niet de enige bepalende factor, experts verwachten namelijk ook dat we terecht zullen komen in een financiële crisis als gevolg van de pandemie. Vooralsnog lijkt dit mee te vallen in Nederland, maar mogelijk moet de echte economische klap nog komen. Doordat een ondernemer dan minder te besteden hebben, is de kans groot dat ze minder vierkante meter kantoorruimte nodig hebben dan ze op het moment hebben. Dit komt dus alleen niet door het beperkte budget, maar ook doordat ze naar alle waarschijnlijkheid thuiswerken en werken op kantoor gaan combineren. 

Wat voor soort kantoorruimte willen ondernemingen?

Bedrijven zullen zich er nu goed van bewust zijn dat ze met minder kantoorruimte toe kunnen. Maar ze hebben zich misschien ook gerealiseerd dat ze ook betere, veerkrachtigere kantoorruimte nodig hebben. Ook dit komt weer door de pandemie, dit zal waarschijnlijk de behoefte aan moderne en flexibele kantoorpanden versnellen. De oudere kantoren zullen lijden onder deze verandering, want ze zijn simpelweg niet meer geschikt. Verhuurders zullen zich bovendien moeten onderscheiden met toegevoegde diensten. Deze services moeten ervoor zorgen dat de huurder productiever kan zijn in de kantoorruimte. Hierbij kun je denken aan digitale technologie, maar ook aan duurzaamheid en welzijnsoplossingen. De kans is dus groot dat bedrijven na de pandemie graag een kantoor willen dat modern en flexibel is, terwijl het ook moet komen met diverse diensten. 

Partnerproductie / Ingezonden mededeling – Twenty Four Webvertising B.V. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze bijdrage.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *