Hoe warm was het eigenlijk? 39? 42? 53 graden?

Tropisch! Record! Hittestress! Water drinken! Binnen blijven! Maar hoe warm was het eigenlijk?

In Assendelft kwam het volgens Orkaan-lezer Eric tot 36 graden (iPhone-meting). Michiel in Zaandam zag 37 graden (“een record toch?”), Marian van der Meer in Assendelft haalde 38 graden (binnen) en Erik Schouten constateerde dezelfde temperatuur buiten in de Havenstraat in Zaandam. De 39 werd gehaald in Zaandam door Linda Schaap. Suus1967 nam in Wormer 39.5 waar (nu ook foto uit Wormer).

De winnaar is Heleen van der Horst die in haar achtertuin analoog (!) 40.5 graden in de schaduw waarnam.

UPDATE: de famile Kleiss in Zaandam zag de Brandweer-termometer buiten oplopen tot 42 graden. Flip en Thea van der Velden in de Tolstraat in Zaandam gingen daar overheen: 53 graden in de zon (buiten).

Nog meer metingen met foto’s?. Deel ze via onze sociale media of mail ze aan De Orkaan.

Ook in 2018 en 2019 kende Nederland overigens ook tropische dagen. Landelijk lagen de maxima tussen de 30 (Waddeneilanden) en bijna 40 graden in Maastricht.

Assendelft (EricZaanstad)
Assendelft (Marian van der Meer)
Havenbuurt, Zaandam (Erik Schouten)
Zaandam (Linda Schaap)
Wormer (Eline Kleijbrink)
Zaandam (Heleen van der Horst)
Zaandam, buiten in de zon (Familie Kleiss)
Flip en Thea van der Velden (Zaandam)

KNMI-klimaatonderzoeker Peter Siegmund zegt in het journalistenblad Villamedia: “Als het warm is, dan zie je altijd de geijkte foto’s en beelden van kinderen die ijsjes eten en mensen die op het strand liggen. Terwijl een hittegolf een fenomeen is waarbij gewoon veel doden vallen – ook in Nederland. Die ernst mag wat mij betreft ook terugkomen in de berichtgeving, bijvoorbeeld door er ook een beeld van een ziekenhuis tussen te zetten.” Dat doen we hier nu niet (onder het Twiske en Westenwindpad), maar wij snappen zijn zorg.

Foto: Sara Kroes
Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *