Op 25 oktober wordt er Zaans Halloween geknusteld, op 27 oktober zijn ‘lichtjesavonden’, op de 28e én de 29e is er Zaans Halloween en zelfs op 3 november is er nog een ‘lichtjesavond’.

Het spijt ons, maar het is allemaal NIET GOED. Het is in strijd met de traditie, de Heidelbergse Catechismus, de Dordtse Synode en ook de Paus is het er niet mee eens.

Eerst maar eens die vermaledijde Lichtjesavond. Een hedendaagse versie van een ‘feest’ dat al ruim 1000 jaar gevierd wordt als Allerzielen. En Allerzielen valt op 2 november. Op die dag worden overledenen herdacht, dat gebeurt via een mis, en door ’s avonds op de graven van de overleden kaarsen te branden. Het is vooral katholiek, maar niet exclusief. In vrijwel alle Zuid- en Midden-Europese landen wordt het gevierd. Lichtjesdag is Allerzielen in vermomming.

Allerheiligen is de dag voor Allerzielen (en valt dus op 1 november). In Latijns Amerika worden Allerzielen en Allerheiligen samen gevierd als ‘Día de los Muertos’. In beide gevallen hebben ze met het eren van de doden te maken. In Mexico gelooft men dat de zielen van kinderen op 1 november terugkeren naar de aarde, en die van volwassenen op 2 november.

Halloween

Halloween valt weer een dag eerder: op 31 oktober. Het werd vooral in Groot Brittannië, de VS en Canada gevierd maar is overgestoken naar Nederland en de rest van Europa. Kinderen verkleden zich en gaan de deuren langs voor snoep (een soort Sint-Maarten dus).

In de Zaanstreek knoeien we maar wat aan in 2017. Op 25 oktober: Fun Kids (Halloween knutsel evenement) in Wijkcentrum Dirk Prins, en ‘Sfeerlichtjes maken’ op de Fronik Boerderij. Dat kan nog net.

Op 27 oktober lichtjesavond op de Gemeentelijke begraafplaats Westzaan (foto boven) en Memorial Lichtjesavond Assendelft bij de Hervormde Kerk in Assendelft? Lichtjesavond op de oude Begraafplaats bij de Markstraat in Wormerveer op 3 november? Op zaterdag 28 oktober Halloween bij stadsboerderij Darwinpark Zaandam en Wilhelminapark Wormerveer of in de Flux op 29 oktober (Metal Halloween Bash).

Het is net als nieuwjaarsdag op 28 december vieren.