Hoe zit het met Halloween, Allerheiligen, Allerzielen en Lichtjesavond?

Deze week is er Zaans Halloween en zijn er Zaanse ‘lichtjesavonden’ (afgeleid van Allerzielen en Allerheiligen).

Het is (bijna) allemaal te vroeg en in strijd met de traditie, de officiële dagen zijn 31 oktober (Halloween), Allerheiligen (1 november) en Allerzielen (2 november). Alleen in Wormerveer, Westzaan en bij de Domineestuin in Zaandijk weten ze hoe het moet.

Eerst maar eens die vermaledijde Lichtjesavond. Een hedendaagse versie van een ‘feest’ dat al ruim 1000 jaar gevierd wordt als Allerzielen. En Allerzielen valt op 2 november. Op die dag worden overledenen herdacht, dat gebeurt via een mis, en door ‘s avonds op de graven van de overleden kaarsen te branden. Het is vooral katholiek, maar niet exclusief. In vrijwel alle Zuid- en Midden-Europese landen wordt het gevierd. Lichtjesdag is Allerzielen in vermomming.

Allerheiligen is de dag voor Allerzielen (en valt dus op 1 november). In Latijns Amerika worden Allerzielen en Allerheiligen samen gevierd als ‘Día de los Muertos’. In beide gevallen hebben ze met het eren van de doden te maken. In Mexico gelooft men dat de zielen van kinderen op 1 november terugkeren naar de aarde, en die van volwassenen op 2 november.

Halloween

Halloween valt weer een dag eerder: op 31 oktober. Het werd vooral in Groot Brittannië, de VS en Canada gevierd maar is overgestoken naar Nederland en de rest van Europa. Kinderen verkleden zich en gaan de deuren langs voor snoep (een soort Sint-Maarten dus, maar dat valt dus op 11 november).

Zaanse versies:

 • Donderdag 25 en vrijdag 26 oktober: Halloweenfeest voor jonge kinderen op stadsboerderij Darwinpark Zaandam, 12.00 uur tot 16.00 uur
 • Vrijdag 26 oktober: Lichtjesavond op de begraafplaats van de Hervormde kerk Assendelft, 19:00
 • Zaterdag 27 oktober
  • Café Mama: Halloween Karaoke, 21.30
  •  Dans Hotspot Van Kooten, Halloween Party, 21:00
  • Halloween in De Groote Weiver, Wormerveer, 21:00
 • Woensdag 31 oktober: Halloween in buurtschap Domineestuin te Zaandijk
 • Vrijdag 2 november
  • Lichtjesavond op Oude Begraafplaats West Wormerveer (foto Michel Schermer), 19:00-21:00)
  • Memorial-lichtjesavond in Westzaan door de Historische Vereniging Westzaan op de Gemeentelijke begraafplaats aan de Dolphijnstraat, met Dameskoor Westzaan, Zaanstreek-Waterland, verhalenverteller Giovanni Masetti en gedichten van onder meer Rick van der Made, 18:45 uur verzamelen bij Gallery of Dreams, J.J. Allanstraat 283. Om 19.00 uur start de tocht
 • Zondag 4 november: Oostzaan viert Allerzielen op begraafplaats Grote Kerk, 19:00

Alleen 31/10 en 2/11 kloppen dus… qua datum dan… (Allerzielen met een pastoor, wijwater en een mis hadden we nog mooier gevonden).

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *