🍾Hoera! Stier Johan is geboren! (filmpje)

Een week geleden werd het lente, vandaag zag Johan het levenslicht.

Voor Dirk Koeman, een van de laatste Oostzaner boeren, is geen dag hetzelfde.

Vanmorgen vroeg ontdekte hij een blakend vers kalvenmeisje in zijn stal, dat lekker stond bij te komen naast haar moeder, terwijl een koe verderop tekenen vertoonde van een nakende bevalling…

Wij mochten het feest meemaken, leerden wat ‘biest’ is en vierden de geboorte van stier Johan, logisch toch? De muziek is van De Kift).

Deel dit artikel:

8 reacties

 • yvonne Valk

  Meisje dronk bij de moeder….Johan ook?

 • M ten Wolde

  Waarom mag hij niet bij zijn moeder drinken ! Word meteen weg gehaald bah ! Wat hard zeg voor de koe !!

 • Merel Kan

  Het meisje dronk niet bij de moeder, maar wel van de moeder. De ‘biest’ ging naar haar. Johan kreeg ook de biest met de fles. Via Facebookgroep Oostzaan in Beeld werd dit antwoord gegeven: “op deze manier kunnen we goed in de gaten houden of het kalf wel goed drinkt en gezond blijft, koe en kalf hebben er geen last van en het voorkomt een hoop stress in plaats van dat het later gescheiden zou worden.” Ik heb net nog even bij de baby’s gekeken en ze staan er lekker bij.

 • Dirk Boet

  Er is ook nog zoiets als levensgeluk voor het dier,kalveren zonder moeder brengen de eerste weken van hun leven door in een box. ‘Voor een kuddedier is dat tegennatuurlijk. De natuur heeft niet voor niets bedacht dat een kalf een moeder heeft.’
  Een baby bij de moeder weghalen: dat doe je niet.

 • Dirk Boet

  De productie van zuivelproducten is onlosmakelijk verbonden met de geboorte van kalveren. Om een koe melk te laten produceren moet ze elk jaar een kalf krijgen. Er worden veel meer kalfjes geboren dan er nodig zijn voor de vervanging van oude melkkoeien. Meer dan de helft van de kalfjes die geboren worden in de zuivelindustrie komt terecht in de vleeskalverindustrie.
  De meeste vleeskalveren zijn mannelijke dieren. De stiertjes, ook Johan dus zijn immers van geen nut in de melkveehouderij. Maar ook een aanzienlijk deel van de vrouwelijke kalfjes komt terecht in de vleesindustrie omdat een gemiddeld melkveebedrijf jaarlijks hooguit 30 % van zijn melkkoeien vervangt.

 • Merel Kan

  Hoera! Riepen en roepen wij. Zelfs als Johan geen lang leven beschoren is. We zien van dichtbij hoe de boer met zijn dieren omgaat, en dat is niet alleen functioneel zakelijk, maar ook met kennis en en respect voor/van zijn dieren. Dagelijks lopen zijn schapen (en bijna ook weer de koeien!) op het veld waar ik op uit kijk. Maar de boerderij is een bedrijf, mensen willen melk drinken en vlees eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *