Waar kunnen we nog huizen bouwen in de Zaanstreek? En wat voor huizen? Zaans architectuurplatform Babel organiseert over deze vragen een discussieavond op 12 april.

Zaanstad wil 5.000 tot 10.000 woningen bouwen als onderdeel van de woningbouwopgave voor de Metropoolregio. De gemeente heeft een zwakke positie volgens Babel omdat ze nauwelijks eigen grond heeft en daarom van ontwikkelaars en initiatieven van derden is.

Zaanstad heeft twee iconen: het nieuwe centrum Inverdan en de Zaanse Schans.

Een nieuw icoon zou Zaanstad vooruit helpen in de vaart der volkeren. Dat hoeft geen gebouw te ziijn maar kan ook een gebied of een wijk zijn.

De avond begint met een korte lezing door Wouter Jan Verheul, verbonden aan de TU Delft en auteur van het boek ‘Stedelijke iconen‘. Verheul promoveerde op een studie naar successen en mislukkingen bij de stedenmarketing in Almere, Enschede en Eindhoven.

Het depotmuseum (dependance in het centrum van Zaandam) zou volgens Babel zo’n icoon kunnen worden. Dat zou dus aan de het Krimp (onder) of in de voormalige synagoge aan de Gedempte Gracht kunnen komen.

krimp depot museum

Wanneer: 12 april 2016, 20.00 uur (inloop vanaf 19. 30 uur)
Waar: Grote zaal boven café ‘de Bataaf’, Veerdijk 39, Wormer

De iconen-stapel linksboven is een ideetje van Studio Kramer.