Honig-kunstwerk komt terug (maar wie maakte het?)

Orkaan-lezer Bert Versteeg fietste over het Zuideinde in Koog aan de Zaan en miste iets:

“het kunstwerk dat aan de gevel aan de kant van het Zuideinde hing is verdwenen. Weten jullie of kunnen jullie achterhalen waar dat gebleven is?

Ik woon inmiddels 45 jaar in Koog aan de Zaan en dat kunstwerk hing al die tijd aan de gevel. Hopelijk is het niet bij het oud ijzer beland en wordt het tzt teruggeplaatst.”

De Honingfabriek wordt op dit moment gesloopt, vandaar de angst van Bert.

We namen contact op met projectontwikkelaar Ten Brinke in Varsseveld en kregen per kerende post een antwoord van vastgoedontwikkelaar Joris Zwijnen:

“het kunstwerk ‘Lijntekening’ van Gré Dapper is ingemeten, genummerd en vervolgens gedemonteerd en opgeslagen. Deze wordt bij oplevering van de bouwwerkzaamheden weer vakkundig gemonteerd aan de gevel.”

Bert maakte een foto en ging zelf ook op zoek waarbij hij op een brochure van Ten Brinke stuitte waar de nieuwe situatie al stond afgebeeld (onder).

Maar wie maakte het?

In de brochure staat “Lijntekening is vervaardigd door Gré Dapper uit Wormerveer. Werken van deze kunstenaar zijn door heel Zaanstad te vinden.”

Dat is vreemd, want wij hebben dat niet kunnen vinden, Gré Dapper is wel in het Gemeentearchief te vinden, maar dan als fotografe. Zij is ook vrijwilligster bij het Gemeentearchief en maakte inderdaad veel foto’s van kunstwerken. Maar zijn is dus niet de maker van dit kunstwerk.

Maar wie dan wel?

Deel dit artikel:

2 reacties op Honig-kunstwerk komt terug (maar wie maakte het?)

  1. Aimée Klerk schreef:

    In het gemeentearchief is een digitaal bouwdossier uit 1963 te vinden met een mooie tekening van de gevel nog zonder kunstwerk (p. 12 en 22): https://hdl.handle.net/21.12112/38144575119C43EB88D676671C69C723
    Dat is alvast een spoor maar nog geen antwoord.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *