De honkballers van Cromtigers kijken terug op een goede seizoenstart. Ondanks het verlies van zondag tegen Boekaniers (11-17) ziet coach Just van Heems dat zijn team constanter is geworden en de jongere spelers stappen zetten. En over de uitslag valt nog te twisten. Als de Zaanse coach gelijk krijgt na zijn aangetekende protest moet een deel van de wedstrijd opnieuw worden gespeeld.

Nadat de eerste drie wedstrijden van het seizoen werden gewonnen kwam het Amsterdamse Boekaniers zondag op bezoek bij de tijgers van Assendelft. Ook deze tweede thuiswedstrijd van het seizoen leek enige tijd een overwinning op te leveren. Tot het begin van de zevende inning was er namelijk geen vuiltje aan de lucht. De startende pitcher Tom aan het Rot had geweldig gegooid en er stond een 11-4 voorsprong op de borden. Echter, hij zat aan zijn max en werd vervangen door een pitcher die zijn dag niet had. Die inning kregen de Cromtigers dertien punten tegen en zo was de stand omgedraaid naar een 11-17 achterstand. Just van Heems zag alles net goed vallen voor de Boekaniers.

‘Pitching is the name of the game. Na de wissel voor een van mijn relievers had die zijn dag niet. Dertien punten om de oren in een inning zie je niet vaak gebeuren. Maar, we maakten zelf ook fouten hoor. Daarnaast viel alles net goed voor de tegenstander en ze hadden zelfs wat geluk. Zo sloegen ze een inside the park home run doordat de bal tegen een paal kwam en daardoor dertig meter weg stuiterde. Er stond ook veel wind waardoor veel ballen in het buitenveld verdwenen.’

Bij honkbal is een homerun inside the park (in het park) een zeldzame situatie waarbij een slagman alle vier de honken bereikt voor een homerun zonder dat de bal het speelveld verlaat. 

In de zevende inning was er ook nog een voorval. De scheidsrechter nam een besluit in het voordeel van de Cromtigers die dachten dat de inning daarmee klaar was. De tegenstander protesteerde en na onderling overleg tussen Boekaniers en de scheidsrechter kreeg de tegenstander gelijk. Daarop heeft Van Heems protest aangetekend en dit protest is naar de bond gestuurd. Over een aantal weken zal die een besluit nemen en als de Cromtigers gelijk krijgen moet het deel van de wedstrijd vanaf de 11-12 stand worden overgespeeld.

‘Het komt niet vaak voor en ik weet niet hoe groot de kans is dat het lukt. Ik heb er nooit veel geluk mee. Je wilt ook gewoon door.’

Box score van Cromtigers – Boekaniers op 28 april.

Toch kijken de Cromtigers terug op een erg goed begin van het seizoen met drie overwinningen na vier gespeelde wedstrijden.

‘We zijn als team gewaagd aan de anderen. Je verliest er nu eentje maar we kunnen van iedereen winnen. Het gevoel is goed na vier wedstrijden en ik ben tevreden over mijn team. De jonge spelers hebben stappen gezet en zijn constanter geworden. Zowel qua pitching als verdedigend. Ik ben zeer tevreden over hoe het loopt. Jammer dat je deze wedstrijd verliest. In mijn ogen totaal onnodig. Het is wat het is.’

Op zondag 5 mei is de volgende wedstrijd, in Bergen, tegen Bears.

Door: Edwin Kleiss. Foto’s: Jan van Poorten.