“Huib is vanaf nu af aan een beetje van ons” (video)

Dick Zwart van de Historische Vereniging Wormerveer loopt al heel wat jaren rond op de oude begraafplaats. Hij kent de geschiedenis, de stenen, de bomen, de vogels, en heel veel verhalen. Het verhaal van een van de graven kende hij niet. 

Het ging om een zwaar verwaarloosd graf met daarop een witte steen met een engel en de naam Huib. Dick wilde weten wie Huib was.

Eenvoudig was dat niet, maar na veel zoeken, met hulp van Rene Bont, bleek het om het graf van de driejarige Huib van Calsem te gaan.

Een Engelse oorlogsvlieger in een Blenheim Mk IV had op 5 juni 1942 Wormerveer gebombardeerd in de veronderstelling dat het Schiphol was. Getroffen werden de gashouder aan de Zaanweg, de spoorweg aan de loswal, drukkerij Ramshorst, de kapperszaak Van Sluijs en de baby-artikelenzaak ‘de Ooievaar’ van Dirkmaat aan de Zaanweg. Bij dat het bombardement werd Huib in zijn bedje dodelijk getroffen.

Het graf is dankzij de Historische Vereniging Wormerveer gerestaureerd door steenhouwer Cees Woud.

Dick Zwart stond stil bij de noodlottige dood van de driejarige. De vereniging had zich het lot van het graf aangetrokken omdat er geen directe verwanten meer konden worden opgespoord, waarschijnlijk waren die er ook niet meer volgens Zwart.

Namens het gemeentebestuur legde monumenten-wethouder Natasja Groothuismink (ROSA) bloemen op het graf. Het bezoek aan de begraafplaats – een gemeentelijk monument – had voor haar extra betekenis omdat daar onlangs ROSA-coryfee Ruud Pauw was begraven. Het achterhalen van de geschiedenis van Huib en het herstel van zijn graf waren een juiste afsluiting: “Huib is vanaf nu af aan een beetje van ons”.

 

Deel dit artikel:

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *