Hyperlokaal leed: sneaky prijsverhoging

Aaf Aafjes voelt zich bekocht. 

Even hadden we een discussie ter redactie: hoe Zaans is dit nieuws? Dit lijkt een landelijk probleem. Maar ja, het gebeurde in de Zaanstreek en Aaf is Zaans. We delen het dus graag met je. Om je te waarschuwen. En wie weet heb jij -ja, jij! – ook wel zo’n voorbeeld. 

Het verhaal van Aaf: 

Ik koop al tijden bij Action tandpasta voor dezelfde prijs: 0,99 per verpakking. Colgate-white teeth, inhoud 100 gram. Laatst kocht ik een nieuw doosje. Het stond in hetzelfde schap, het had dezelfde prijs, en ook dezelfde verpakking.

Pak ik vandaag de nieuwe tube, ik wil de andere weggooien en… ik zie dat ik voor hetzelfde geld 25% minder krijg! Of te wel een prijsverhoging van 33%. 33%!!!

Ik probeer al op te letten met een bijstandsuitkering maar dit is weer een voorbeeld van een sneaky prijsverhoging. In dit geval van Action. Tip: let op, op gewicht  prijs, verpakking etc. Het leven wordt zo ongemerkt nóg duurder. 

Door Aaf Aafjes.

Deel dit artikel:

19 reacties

 • Ria Gijssen

  Helaas is dit aan de orde van de dag!
  in reclame’s ook bijv. met gewicht waar voorheen gehakt per 500gr in de reclame was….zit er nu ineens 400gr op het schaaltje voor diezelfde reclame prijs.

 • Louis Dirksen

  Het meest absurde voorbeeld van dit soort graaiflatie is wel dat ik vanwege de prijs tot 2019 mijn speciaalbieren maar naar Zweden meenam en dat nu, anno 2023, deze biertjes in Zweden (spreekwoordelijk duur, toch?) gewoon tot een derde goedkoper zijn dan hier.

  Tijd voor een Arboga vanmiddag, hopelijk schijnt de zon……….

 • Dirck Jonker

  200.000 euro voor een appartementje van 30m2.
  Dat is pas graaiflatie

 • Als je door de supermarkten of winkels loopt schrik je je telkens een slag in de ronte. de prijzen vliegen de pan uit. Hier en daar kun je nog profiteren van een actie. Wat mij tussen al dat duurder wordende vlees opvalt is dat het VARKENSHAASJE nog steeds € 10.= kost per kilo. terwijl een kilo karbonade € 7.00 kost inclusief de botten. En ja dan de rookworst.. Unox € 3.00 en de goedkoopste bij Vomar nog geen € 0.90 en het is een kwestie van smaak welke je lekkerder vindt. Of denkt te vinden omdat er Unox op staat.
  Maar wat ik nog erger vindt is dat een karbonade niet meer smaakt naar een
  karbonade. überhaupt zit er vask kraak nog smaak aan het vlees. En dit gaat ook op voor het fruit. Keihard en als het een dag ligt gerimpeld als of het overrijp is en ook zijn de diverse soorten fruit kleiner geworden. Neem een perzik vroeger groot dik en rond lis van de pit. Nu klein niet rijp te krijgen maar de pit is nog steeds net zo groot. Dus net zoveel pit maar minder vruchtvlees. dit gaat voor heel veel fruitsoorten op, ik weet niet hoe ze het doen maar ze doen het wel. En dan die fijne Hollandse aardbei. Zien er prachtig uit maar smaken nergens naar. Ik kan nog wel een uurtje doorgaan met voorbeelden maar ik zal u niet langer lastig vallen met mijn relaas.
  Ik denk dat ik maar naar de patatwinkel ga met mijn pan of schaal en daar 2 porties patat (3 aardappelen) voor € 6.50 ga halen maar wel zonder mayonaise …. per portie
  € 0.80. Het voordeel is dan weer dat ik geen tasje hoef te kopen van € 0.10…..

  • Kort gezegd, de rookworst van Unox is matig, te veel zout. Die van de Hema (Compaxo) ook. Ik haal ze liever bij de slager (al betaal ik daar mogelijk wat meer voor).

   • Alexander Verkooijen

    Wat de Hemaworst betreft heb je ongetwijfeld gelijk, maar ik heb er mooie herinneringen aan. In de jaren 70 met je moeder naar Zaandam, dat was op zich al een uitje, en dan op koude dagen zo’n warme worst uit de Hema. Ik durf ze nu niet meer te kopen want ik ben bang dat ze me nu erg zullen tegenvallen.

  • J. M. Boons

   Als je met pan of schaal bij de snackbar komt wordt je niet geholpen.
   Ik zou wel willen weten waar je een kilo varkenshaas koopt voor een tientje?
   Die prijs is zelfs bij de Aldi pakweg 50% hoger. 10 euro betaal je inmiddels voor een kilo (runder) gehakt. En voor ‘biologisch’ gehakt zelfs nog 3 euro (=30%) meer. En de boer schijnt voor datzelfde biologische gehakt maar 1% extra te krijgen. ’t is niet eens graaiflatie, maar “naaiflatie”.

 • Bart Prins

  Het is ook wel heel luizig van de Action om de prijs op exact 99 cent te houden.

  Blijkbaar hopen ze dat de klant zo niets in de gaten heeft.

 • Fraukje Nieuwenhuis

  Over supermarkten gesproken, weleens gekeken naar b.v. spitskool en ijsbergsla. Ooit had het gezin hier een goede maaltijd van, maar nu zijn ze zo groot als een flinke appel, maar wel voor dezelfde (dure) prijs. Hoe kan het dat er ineens van die kleine kropjes/kolen op de markt komen? Vaart de teler hier (ook) wel bij?

 • Kim Admiraal

  tja, oorlog en corona kost geld..

 • Anderszijds, 5,29 voor een tube Sensodyne is ook niet niks…

 • Robert Koopman

  Wij kunnen klagen dat alles duurder wordt, maar moeten aan de andere kant niet vergeten dat de lonen en de uitkeringen ook stijgen.

 • Ed Renkema

  Haal voor 13,00 Euro merk artikelen bij Dirk, ben gaan kijken wat ik bij AH had moeten betalen voor dezelfde producten, bij AH had ik 19,00 Euro moeten betalen voor dezelfde. producten en inhoud.

 • J Dilsma

  Het is logisch dat groenten duurder is, we eten niet meer groente uit het jaargetijde maar uit de kas, die worden verwarmt en met deze energie prijzen Usher voortboeren en tuinders steeds moeilijker om e4nog iets aan te verdienen. En goedkoop vlees bestaat niet, dat isvlees volgepompt met water. Minder vee in het land vanwege het milieu, stallen die verwarmd moeten worden, elektrische melkmachines, dat leidt er toe dat wanneer je goed vlees wil je daar een eerlijke prijs voor zal moeten betalen. En dat is de hoofdprijs. Koop het lokaal, bij boer of slager of bij Grutto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *