Ideetje: In één klap 1000 woningen erbij

Geïnspireerd door het Orkaan-Masterplan waarbij we op zoek gaan naar 20.000 nieuwe woningen in Zaanstad, stuurde Paul Kramer van Architectuurstudio Kramer ons zijn voorstel voor een Zaans stapelbouw, “mix to the max” aldus de bedenker.

Een innovatief en verrassend concept: gestapelde bouw met gebruikmaking van het Zaanse industrieel erfgoed. En met een knipoog naar het Inntel-hotel.

We herkennen Lassie, Mercurius, Verkade, de Adelaar, de Zwaardemaker, Hollandia, Saigon, Batavia, Donau. En fijn gestapeld naast de Zaan. De artist impression biedt ook een doorkijkje naar het gezamenlijke zwembad met een palmenstrand.

Volgens Kramer kan zo’n nieuw gebouw best naast het Noordzeekanaal komen, naast De Vrede; of op het Eiland Bloemendaal naast Brokking (of misschien wel bovenop Brokking). Achter station Wormerveer aan de rand van het Guisveld is ook een optie.

studio kramer

Kramer liet zich niet alleen door het Inntel inspireren. Ook De Rotterdam en het ‘beste gebouw van 2015’ in Singapore dienden ter inspiratie.

rotterdam singapore

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Hans Kuyper

  Midden in het Westzijderveld! Dat kan natuurlijk niet.

  • Paul Kramer

   Integendeel (ondanks de gebruikte achtergrondfoto)!
   In het hele gebied ten westen van het spoor (Rooswijk, Westerkoog, Westerwatering) staan nu minder dan 10.000 woningen. Dat betekent dat als we op diezelfde manier doorgaan, het Westzijderveld en Guisveld snel volgebouwd zijn met die 20.000 toekomstige woningen.
   Vandaar juist deze oproep om anders – in een veel hogere dichtheid maar wel in een karaktervolle, aantrekkelijke setting – te denken om daarmee het prachtige landschap in deze stad te kunnen behouden.

 • Huibert Latenstein

  Ik begin een beetje moe te worden van dit soort verhalen. Dan norm ik bvb. het bouwen in het Guisveld. Dan noem ik het bouwen bij de Adelaar dan gelden er nog altijd de milieugrenzen i.v.m. I.O.I Loders CrockLaan.

 • Jan de Bruin

  Eindelijk een prachtig plan voor de Figaro plek ipv het Cultuurcluster en het Inntel erin met 25 Monetkamers.
  Het Guisveld mag natuurlijk niet bebouwd worden!

  • Caramelvla

   “En let vooral op de gigantische kolos die het ‘Mix to the Max’ vormt! Als je vanaf het zuiden komt zul je weinig meer zien
   van de fijnmazigheid van de spooroverbouwing.”

   Aldus onze afgestudeerde stadsbioloog.

 • Tjeerd Pietersma

  Ik zou alleen het Tsaar Peter beeld van Dam op de plaats van de Palmbomen zetten

 • Nonsensica

  Staan er niet gebouwen genoeg leeg?
  Pakhuizen/fabriekspanden/kantoorpanden en allemaal aan de zaan!

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *