In 2016 speelfilm over Zaanse verzetsheld Walraven van Hall

De film over de Zaanse vezetsheld Walraven van Hall gaat “Bankier van het verzet” heten en zal in 2016 worden opgenomen volgens nu.nl.

Regisseur is Diederik van Rooijen, de film wordt geproduceerd door NL Film. Marieke van der Pol (De Tweeling) schrijft het scenario.

Zaandammer Walraven van Hall was een spil in het Nederlandse verzet, vooral omdat hij een groot deel van de Nederlandse illigale activiteiten financierde. Dat deed hij o.a. door via bankfraude bij de Nederlandse Bank miljoenen voor het verzet te organiseren.

walraven van hallTijdens de Tweede Wereldoorlog werkte Van Hall samen met zijn broer Gijs, die later burgemeester van Amsterdam zouden worden. In januari 1945 werd Walraven van Hall verraden en door de Duitsers vermoord.

Er was al eerder sprake van een film over Van Hall, die zou gemaakt worden door Rurger Hauer, maar volgens Zaandammer Erik Schaap die de biografie schreef over Walraven van Hall “zat het seceanrio vol overspel en schietpartijen” wat weinig recht deed aan de verzetsheld die vooral in stilte opereerde.

Tijdens de presentatie van de tweede druk van het boek in februari van dit jaar sprak Schaap ook over de nieuwe plannen die toen nog onzeker waren. Maar met een keuze van een regisseur (nu werkend aan een seizoen van Penoze) is de film een stapje dichterbij gekomen.

Hier de film van Monumenten Spreken over Walraven van Hall:

Deel dit artikel:

4 reacties

 • siegerke wildeman-vonk

  dit verhaal is indrukwekkend mijn vader jan vonk heeft ook in het verzet gezeten en heeft ook van stichting 40-45 het verzetskruis gehad ik blijf altijd op 4 mei herdenken en ik ga altijd naar het verzetsplantsoen ik heb groot respect voor al die mensen die hun leven hebben gegeven en ik wil u bedanken voor deze reportage over het verzet met vriendelijke groet siegerke wildeman-vonk

 • Henk-J.Land

  Super dat er een film over deze verzetsheld gemaakt gaat worden.
  Tegen de tijd dat er opnames worden gemaakt neem ik aan dat er een casting wordt gehouden betreft de rollen acteurs en edels waar ik mij graag voor aan wil melden.

  Vriendelijke groet

 • Aris Bakker

  Bruun Kuyt heeft met “Een Zaanse kerst” een prachtig stuk gemaakt over Walraven van Hall. https://www.youtube.com/watch?v=vCsC4Ir1vts

 • Jan van der Wal

  Mijn moeder kreeg in de oorlog uit de z.g. Zeemanspot wekelijks een tientje omdat vader als gevolg van de vaarplicht de hele oorlog heeft gevaren bij de koopvaardij ook dankzij Walraven van Hall. Mijn vader heeft dit na de oorlog allemaal terug moete betalen.Zie de film van Goert Giltay Een vergeten zeemansgrschiedenis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *