In 2017 twee Zaanse filmhuizen?

Over twee à drie jaar verhuist filmtheater De Fabriek naar het Cultuurhuis. Maar Pieter Grandiek, expoitant van Café De Fabriek wil in het pand gewoon weer een filmhuis.

Filmtheater De Fabriek zegt zelf uiterlijk medio 2018 te verhuizen naar het nieuwe Cultuurhuis bij het station Zaandam, een besluit dat “unaniem” door het bestuur is genomen. De gemeente zelf stuurt op 2017. Dit jaar (2015) de architect aan het werk, “startbouw wordt verwacht in 2016”, in 2017 moeten de instellingen samengevoegd zijn.

Maar het contract met de exploitant Pieter Grandiek van het huidige Café de Fabriek loopt door tot 2019. Grandiek “denkt er niet over” om mee te verhuizen naar het cultuurhuis: “we hebben keihard gewerkt om de exploitatie tot een succes te maken, hebben veel bezoek, en organiseren ook diverse andere dingen. Ik blijf zeker tot 2019 en waarschijnlijk ook nog wel daarna.”

Huurcontract
Het opzeggen van een huurcontract kan niet probleemloos door de gemeente. Tenzij men het gebouw zelf wil betrekken moet men zeer goede argumenten hebben om de huur op te zeggen. Na twee maal vijf jaar moet een volgend contract voor onbepaalde tijd worden afgesloten.

Grandiek wil niet alleen verder met café – dat het enige Zaanterras in Zaandam is met zon – maar ook met diverse activiteiten. Nu al zijn er evenementen als “Aan de Zaan” en optredens van onder andere Podium de Flux. Daarnaast wordt de zaal verhuurd. Maar er zijn ook twee filmzalen.

Amsterdamse exploitant
Grandiek wil minstens één filmzaal handhaven en is daarover al in onderhandeling met een Amsterdamse bisocoopexploitant voor de programmering. De andere zaal zou geschikt moeten worden voor optredens.

Zaandam zou dan niet één maar twee filmtheaters krijgen, of de naam “De Fabriek” voor een fimtheater in het Cultuurhuis dan zo geschikt is als er ook een filmtheater in de echte Fabriek is, is nog maar de vraag.

Deel dit artikel:

14 reacties

 • Jan Schoen

  Aha, Wilskracht – Voorwaarts – Vuur, Pieter!
  Leve de cultuurspreiding!
  Hou goede moed, Zaankanters
  Steun dit lovenswaardige initiatief allen van harte.

  • Saskia

   Zonder subsidie krijgt Grandiek de exploitatie echt niet rond… En de koop van het pand dus lening al helemaal niet…

   • Cat

    Goh, wat positief!! Desnoods dmv crowdfunding. Ik zou daar zeker aan meedoen, want ik vind het volslagen idioot dat de Fabriek naar het Cultuurhuis moet verhuizen…

 • erica pach

  Hoeveel meer filmhuizen hoe beter.
  Bovendien zou het eeuwig zonde zijn deze prachtige plek te sluiten. Ik begrijp sowieso niet dat er maar één terras aan het water ligt. Één terras in heel Zaandam. In Amsterdam kun je overal aan het water zitten en hier lijkt t wel verboden.

 • De Orkaan

  Hoe meer hoe beter inderdaad. Meer filmhuizen en meer terrassen.

 • De Fabriek moet gewoon op de huidige plek blijven.Een prachtig gebouw helemaal toegerust voor alles wat er op die plek nodig is en ook nog op een fantastische locatie!!!!!!!!
  Bijna niemand wil dat het huidige filmhuis weggaat. WAAROM MOETEN ZE DAAR WEG??????!!!!
  Heeft de politiek soms al stiekum afspraken gemaakt met projectontwikkelaars om daar een hotel of iets dergelijks te kunnen beginnen? Dat verdient beter!!!!!!
  Volgens mij is twee filmhuizen niet haalbaar (te weinig publiek voor).

 • willem neeft

  Wat een goed initiatief het zou eeuwig zonde zijn als dit prachtige pand aan de zaan zou verdwijnen hoe meer filmkeus en cultuur hoe beter succes Pieter

 • Nic Roos

  De huidige fabriek is een fantastische locatie waar in het verleden al het nodige door de gemeente ( lees belastingbetaler zaandam) is geinvesteerd. Meer filmhuizen nodig? ik heb zelden in een volledig volle zaal gezeten. Het wordt thans netjes uitgebaat en de sfeer is goed, ook de mooie film-theater films zijn te gek. Nu is de vraag hoe een ambtenaar op zo’n ambitieus idee komt ons geld zo te besteden dat er weer een nieuw gebouw moet komen. Het station is nog steeds niet af en de Zaanse woonlasten zijn de hoogste van Nederland! Voorbeelden van Zaans gemeente mismanagement te over! Deze fabriek is top, graag aflblijven en houden zo!

 • De Orkaan

  De gemeente subsidieert de expoliotatie. De verbouwing is met Europese gelden uitgevoerd. Het is overigens nog maar de vraag of het dan zomaar voor een andere bestemming mag worden gebruikt.

  Waarom de gemeente – niet “een ambtenaar maar dit en het vorige college – dat willen is duidelijk. De NS wil niet bouwen ten zuiden van station (contract slecht geregeld door gemeente) en Zaanstad gaat daar nu zelf bouwen en gebruikt de cultuursubsidies om de exploitatie rond te krijgen.

 • Helemaal mee eens Nic Roos!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Koen Wijngaard

  Het is werkelijk onbegrijpelijk hoe de politiek visieloos keer op keer de succesvolle culturele initiatieven de nek om weet te draaien en zich blind staart op megalomane geldverslindende prestigeprojecten. Laten we trots zijn op een fantastisch Filmhuis met prachtig café en misschien onstaat daar komend jaar wel een nieuwe politiek elan dat gaat zorgen voor een stille culturele revolutie…

 • Oke, de fabriek op hun eigen plek. Maar voorderest is er niks mis met de andere dingen die daar moeten komen. Ik heb liever cultuur, dan nog meer commerciele zooi. Zaanstad verpest alle cultuur dingetjes. Ze doen nu weer een stap in de goeie richting. En het kan nooit zijn hoe iedereen het wilt.

  En even serieus. Waarom mogen de ambtenaren zo’n groot stadhuis, en De FLUX zit daar in dat kleine zaaltje.

  Het leven is van geven en nemen. En ik vind het zonde, dat iedereen nogsteeds door het zelfde brilletje kijkt. Inverdan vonden heeeeel veel mensen ook niks, en dat is nu ook weer omgeslagen.(ik niet)

  De gemeente heeft zoveel geld uitgegeven een commerciële zooi, ze mogen nu wel een keer geld uitgeven aan ons cultuur, of dat in de vorm van subsidies verhogen is, of in een cultuurhuis. Als ze maar wat doen…

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *