Over twee à drie jaar verhuist filmtheater De Fabriek naar het Cultuurhuis. Maar Pieter Grandiek, expoitant van Café De Fabriek wil in het pand gewoon weer een filmhuis.

Filmtheater De Fabriek zegt zelf uiterlijk medio 2018 te verhuizen naar het nieuwe Cultuurhuis bij het station Zaandam, een besluit dat “unaniem” door het bestuur is genomen. De gemeente zelf stuurt op 2017. Dit jaar (2015) de architect aan het werk, “startbouw wordt verwacht in 2016”, in 2017 moeten de instellingen samengevoegd zijn.

Maar het contract met de exploitant Pieter Grandiek van het huidige Café de Fabriek loopt door tot 2019. Grandiek “denkt er niet over” om mee te verhuizen naar het cultuurhuis: “we hebben keihard gewerkt om de exploitatie tot een succes te maken, hebben veel bezoek, en organiseren ook diverse andere dingen. Ik blijf zeker tot 2019 en waarschijnlijk ook nog wel daarna.”

Huurcontract
Het opzeggen van een huurcontract kan niet probleemloos door de gemeente. Tenzij men het gebouw zelf wil betrekken moet men zeer goede argumenten hebben om de huur op te zeggen. Na twee maal vijf jaar moet een volgend contract voor onbepaalde tijd worden afgesloten.

Grandiek wil niet alleen verder met café – dat het enige Zaanterras in Zaandam is met zon – maar ook met diverse activiteiten. Nu al zijn er evenementen als “Aan de Zaan” en optredens van onder andere Podium de Flux. Daarnaast wordt de zaal verhuurd. Maar er zijn ook twee filmzalen.

Amsterdamse exploitant
Grandiek wil minstens één filmzaal handhaven en is daarover al in onderhandeling met een Amsterdamse bisocoopexploitant voor de programmering. De andere zaal zou geschikt moeten worden voor optredens.

Zaandam zou dan niet één maar twee filmtheaters krijgen, of de naam “De Fabriek” voor een fimtheater in het Cultuurhuis dan zo geschikt is als er ook een filmtheater in de echte Fabriek is, is nog maar de vraag.